Nyheter 007shop.no Filmer Video Bøker Musikk Serier Spill jamesbond.no
Sist oppdatert:
07.01.23 kl. 02:30

NYHETSBREV
JB-TV
KOMMENTAR
Verdens beste Bond-film

Alle har vi vår favoritt skuespiller i rollen som agent 007 og vår egen favorittfilm. Min er Timothy Dalton og hans debutfilm, The Living Daylights.
STØTTESPILLERE
 
  Filmer     Skuespillere     Filmskapere     Andre filmer  
 Regissører   Regissører (2nd)   Produsenter   Filmfotografer   Prod. designere   Titteldesignere 
 Manusforfattere   Klippere   Stuntpersoner   Effektmakere   Lydmiksere 
Maurice Binder
Født: 25.08.1925 New York Død: 09.04.1991

Biografi
Maurice Binder er berømt for å ha skapt tittelsekvensen i Bond-filmene.

Binder, til tross for at han ble født i New York, bodde mesteparten av livet sitt i England. Som student på Stuyvesant High School, var ambisjonene hans å bli arkitekt. Vilter som han var, sendte moren han til tegneklasser i håp om at han skulle få ro over seg. Etterhvert gjorde unge Binder framskritt. Noen år senere begynte Binder på Sjø Navigeringsskolen, og da han var ferdig, begynte han i marinen som løytnant. Mens han fortsatt var i marinen, begynte Binder med free lance reklamearbeid for Universal, som på den tiden var det eneste studioet på vestkysten som laget sin egen reklame. Den første filmen han skulle lage reklame for var The Daltons Ride Again, og på en natt laget han ikke mindre en 35 skisser. På dette stadiet, i 1944, tjente han rundt 125 dollar for skissene sine.

Etter at han sluttet i marinen, begynte han å jobbe i Columbia Pictures, der han skulle hjelpe til med å visualisere reklamekampanjer. En rekke oppdrag fulgte, deriblant på filmen Gilda (1946). Progresjonen var stigende og snart ble han utnevnt til Columbias Art Director for vestkysten.

Han ble kontaktet av Albert Broccoli og Harry Saltzman etter sin innsats i filmen The Grass is Greener, fra 1960. Der hadde tittelsekvensen som inkluderte en gruppe spebarn, blitt betraktet som så sjarmerende at dem umiddelbart tenkte på ham som en potensiell Bondesigner. Lista ble lagt høyt allerede fra begynnelsen. Akkompagnert av Monty Norman/John Barrys musikk, ruller Binders tvillinghvite dotter over skjermen, mens de gradvis blir til gunbarrel-portrettet av Bond.

007 går over skjermen, snur seg mot kamera og skyter med sin Walter PPK. Pistolløpet rister og rødt blod spruter utover skjermen. Verdens mest kjente logo. I Det var Bob Simmons som spilte James Bond i tittelsekvensen, i de tre første filmene.

Binder deltok ikke på de to påfølgende filmene, From Russia With Love og Goldfinger. Disse ble laget av Robert Brownjohn. Binder returnerte til Bond-serien i Thunderball med en ny ide han hadde fått på en bar i Soho, hvor en kvinne hadde svømt i en tank over baren. Med dette utgangspunktet designet Binder sin første live-action tittelsekvens som inkluderte omhyggelig fotograferte kvinner, uten en tråd. Noen av virkemidlene Binder brukte, var slow motion, fargebelysning, bobler og silhuettene av velformede kvinnekropper, et mønster som i hovedsak har vært inntakt gjennom hele serien.

En av de mest interessante historiene angående Binders arbeid med tittelsekvensene, forekom under innspillingen av The Man With The Golden Gun. Mens han filmet silhuetten av en naken kvinne i Pinewood Studios, la han merke til at kvinnens kjønnshår var litt for synlige. Og da modellen nektet å barbere seg, var det kun en løsning, vaselin, for å holde hårene på plass. Modellen ville ikke gjøre det selv, og nærmest befalte Binders til å utføre handlingen. Ansvarsfull som han var, gikk han ned på kne og fikk ordnet problemet. I nøyaktig det samme øyeblikk, ankom Roger Moore og Albert Broccoli, hvor Moore snur seg mot Broccoli og sier: "Jeg trodde du var produsenten på denne filmen?"

Binder var opptatt av å ikke gjenta seg selv i sine tittelsekvenser og kom stadig opp med nye kreative innfallsvinkler. Under Moore-epoken, inkluderte han Moores Bond i selve sekvensen, etter sigende fordi Moore var enkel å samarbeide med. I For Your Eyes Only brukte han sangeren Sheena Easton i tittelsekvensen, fordi han angivelig var så begeistret for hennes skjønnhet.

I tillegg til å skape tittel sekvensene, har Binder også vært dypt innvolvert i å designe trailere for de fleste Bondfilmene. Han designet også scenen i Moonraker, der Corinne Dufour blir jaget og drept av to Doberman-hunder.

Licence To Kill (1989) var den siste Bondfilmen han bidro med sin kunst. Riktignok rakk han å medvirke på noen flere filmer før hans død i 1991, deriblant Hamlet og The Sheltering Sky, begge fra 1990.

Vidar Eliassen

FILMOGRAFI
Dr. No (1962)
Rolle: Titteldesigner
Thunderball (1965)
Rolle: Titteldesigner
You Only Live Twice (1967)
Rolle: Titteldesigner
On Her Majesty's Secret Service (1969)
Rolle: Titteldesigner
Diamonds Are Forever (1971)
Rolle: Titteldesigner
Live And Let Die (1973)
Rolle: Titteldesigner
The Man With The Golden Gun (1974)
Rolle: Produksjonsdesigner
The Spy Who Loved Me (1977)
Rolle: Titteldesigner
Moonraker (1979)
Rolle: Titteldesigner
For Your Eyes Only (1981)
Rolle: Titteldesigner
Octopussy (1983)
Rolle: Titteldesigner
A View To A Kill (1985)
Rolle: Titteldesigner
The Living Daylights (1987)
Rolle: Titteldesigner
Licence To Kill (1989)
Rolle: Titteldesigner



  Kommentar   Tips en venn   Kontakt oss
     
Nick:
Passord:
Husk meg:   
Glemt passord eller nick?
Ny bruker? Registrer deg her.
Ingen kommentarer!

Søk JAMESBOND.no

  
DAGENS SITAT
"Al D'Andrea: You okay? Frank Horrigan: No, I'm not okay. I'm sick, I'm tired, and I'm armed too, so be careful. Al D'Andrea: You're also maybe a genius. Frank Horrigan: Huh - not to be recognized in this lifetime. "
In The Line Of Fire (1993)
007 RASKE
Navn: Per Haddal Født: 9.1.1952 Stilling: Filmkritiker i Aftenposten (men pensjonert i 2009)
© JB Forlag 1999-2024. Gjengivelse av redaksjonelt innhold på nettstedet er ikke tillatt uten forlagets tillatelse. www.jamesbond.no er en frittstående nettside, uten bindinger til rettighetshaverne av filmene eller andre James Bond-produkter. James Bond, Gun Logo & Gun Barrel © 1962-2024 Danjaq, LLC og United Artists. Ansvarlig redaktør: John Berge. Journalister: Joakim Rekaa, Lars Johnsrud og Alexander Hagen. Nettansvarlig: Per Mork. Kontakt oss. Om JAMESBOND.no
jamesbond.no lives forever…