Nyheter 007shop.no Filmer Video Bøker Musikk Serier Spill jamesbond.no
Sist oppdatert:
10.06.17 kl. 01:38

NYHETSBREV
JB-TV
KOMMENTAR
Verdens beste Bond-film

Alle har vi vår favoritt skuespiller i rollen som agent 007 og vår egen favorittfilm. Min er Timothy Dalton og hans debutfilm, The Living Daylights.
ANNONSER
STØTTESPILLERE
 
  Filmer     Skuespillere     Filmskapere     Andre filmer  
 Regissører   Regissører (2nd)   Produsenter   Filmfotografer   Prod. designere   Titteldesignere 
 Manusforfattere   Klippere   Stuntpersoner   Effektmakere   Lydmiksere 
Harry Saltzman
Født: 27.10.1915 St. John, New Brunswick, Canada Død: 28.09.1994

Biografi
Harry Saltzman er opprinnelig fra Canada, men familien hans flyttet til New York da han var to år gammel. Som barn var han mer opptatt av de omreisende teatrene, enn å gå på skolen, blir det sagt. En av hans første jobber ble å skrive om teatrene i et lokal underholdnings-nyhetsskriv. Med årene klarte Saltzman å starte opp egen teatervirksomhet på østkysten av USA, og bodde også i en periode i Frankrike hvor han blant annet var manager for et omreisende sirkus.

Under andre verdenskrig var han først flyver i Royal Canadian Air Force. Senere ble han med i O.S.S.-organisasjonen til de allierte, og var mye i Europa under resten av krigen.

Etter krigen fortsatte han booking av teateroppsetninger, og ble også involvert i TV-produksjoner. Filmkarrieren startet i England i 1956, hvor han var med på oppstarten av Woodfall Film Productions, et selskap som skapte noen av hjørnesteinene i den britiske tradisjonen av «sinte unge menn» og «kitchen sink»-realisme. Blant filmene finner vi Look Back in Anger (1959), Saturday Night and Sunday Morning (1960) og The Entertainer (1960).

I 1960 kom Saltzman i kontakt med Ian Fleming og skrapte sammen 50 000 dollar for en opsjon på filmrettighetene til James Bond. Harry Saltzman trengte en partner og dannet Eon Productions med Albert R. Cubby Broccoli. Harry og Cubby var som natt og dag hva personlighter angår, men fascinasjonen for Bond hadde de felles.

Straks filmserien ble en suksess mistet dog Harry noe av gløden for Bond, blir det hevdet. I motsetning til Cubby, som etterhvert lot være å produsere andre filmer, ville Saltzman lage andre type filmer også. Han sto likefullt bak en «seriøs» agentfilm, klassikeren The Ipcress File (1965), hvor Michael Caine spiller en realistisk britisk agent ved navn Harry Palmer. Saltzman startet et nytt selskap, uten Cubby, som også laget Harry Palmer-oppfølgerne Funeral in Berlin (1966) og Billion Dollar Brain (1967). Et annet karrierehøydepunkt er The Battle of Britain (1969), som forøvrig Guy Hamilton regisserte.

Etter The Man with the Golden Gun (1974), avsluttet Saltzman og Broccoli samarbeidet, og Saltzman solgte seg ut av firmaet deres. United Artists kjøpte aksjene. Saltzman ga deretter så å si opp filmbransjen. Med unntak av en film i 1988 produserte han ikke flere filmer etter sin siste Bond-film, ifølge imdb.com

Kilder:

imdb.com

hollywood.com

The Complete James Bond Movie Encyclopedia av Steven Jay Rubin

JB

FILMOGRAFI
Dr. No (1962)
Rolle: Produsent
From Russia With Love (1963)
Rolle: Produsent
Goldfinger (1964)
Rolle: Produsent
Thunderball (1965)
Rolle: Produsent
You Only Live Twice (1967)
Rolle: Produsent
On Her Majesty's Secret Service (1969)
Rolle: Produsent
Diamonds Are Forever (1971)
Rolle: Produsent
Live And Let Die (1973)
Rolle: Produsent
The Man With The Golden Gun (1974)
Rolle: Produsent  Kommentar   Tips en venn   Kontakt oss
     
Nick:
Passord:
Husk meg:   
Glemt passord eller nick?
Ny bruker? Registrer deg her.
Ingen kommentarer!

Søk JAMESBOND.no

  
DAGENS SITAT
"Francisco Scaramanga: You get as much pleasure out of killing as I do, so why don't you admit it? James Bond: I admit killing you would be a pleasure. "
The Man With The Golden Gun (1974)
007 RASKE
Navn: Lars Johnsrud Født: 11.07.1972 Stilling: Pedagogisk leder, Rønningjordet barnehage
© JB Forlag 1999-2017. Gjengivelse av redaksjonelt innhold på nettstedet er ikke tillatt uten forlagets tillatelse. www.jamesbond.no er en frittstående nettside, uten bindinger til rettighetshaverne av filmene eller andre James Bond-produkter. James Bond, Gun Logo & Gun Barrel © 1962-2017 Danjaq, LLC og United Artists. Ansvarlig redaktør: John Berge. Journalister: Joakim Rekaa, Lars Johnsrud og Alexander Hagen. Nettansvarlig: Per Mork. Kontakt oss. Om JAMESBOND.no
jamesbond.no lives forever…