Nyheter 007shop.no Filmer Video Bøker Musikk Serier Spill jamesbond.no
Sist oppdatert:
07.01.23 kl. 02:30

NYHETSBREV
JB-TV
KOMMENTAR
Verdens beste Bond-film

Alle har vi vår favoritt skuespiller i rollen som agent 007 og vår egen favorittfilm. Min er Timothy Dalton og hans debutfilm, The Living Daylights.
STØTTESPILLERE
 
  Filmer     Skuespillere     Filmskapere     Andre filmer  
 James Bond   Bond-piker   Bonds venner   M   Moneypenny   Q   Superskurker   Småskurker   Øvrige roller 
Desmond Llewelyn
Født: 12.09.1914 Newport, South Wales, UK Død: 19.12.1999

Biografi
Q spilt av Desmond Llewelyn er med i hele 17 James Bond-filmer, fra From Russia With Love (1963) til The World Is Not Enough (1999). (Med unntak av Live And Let Die hvor Q-rollen ikke var i manus). I alt utgjør dette rundt 30 minutter med scener. Llewelyn er også den eneste som har spilt mot alle de fem første offisielle James Bond-skuespillerne.

Ingen over og ingen ved siden med andre ord – og det er vel heller tvilsomt om noen vil slå denne rekorden. I den aller første Bond-filmen, Dr. No (1962) var det skuespiller Peter Burton som spilte Q-rollen, som i denne filmen blir nevnt med Qs virkelige navn, Major Boothroyd. Burton kunne ikke spille rollen i film nr. 2, og dermed fikk Llewelyn sjansen. Q-betegnelsen kommer fra terminologien «Quartermaster». I en film blir også Llewelyns Q nevnt som Major Boothroyd, nemlig i The Spy Who Loved Me.

Llewelyn hadde tidlig ønsker om å prøve seg som skuespiller, men familien hans likte ikke idéen. De ville heller at han skulle bli politiman. I midten av 30-årene kom han dog inn på Royal Academy for the Dramatic Arts, men så kom startet andre verdenskrig. Llewelyn ble sendt til Frankrike og der kjempet han mot tyske tanktropper. Det gikk ikke så bra, for Llewelyn ble tatt til fange og satt resten av krigen som krigsfange. Mens han var i leiren, jobbet Llewelyn sammen med medfangene på en tunnel, men denne ble oppdaget og Llewelyn ble satt i isolat.

Desmond Llewelyn ble med årene kun hyret for Q-rollene, men var i grunnen temmelig fornøyd med det. Betalingen og berømmelsen ble større og bedre år for år, og i enkelte filmer fikk Q-figuren også mye mer å bidra med (enn ”bare” å gi Bond utstyret). – Favorittfilmen min er Licence To Kill, selvsagt, svarte Desmond Llewelyn da jamesbond.nos John Berge møtte ham bare få uker før han døde. Årsaken? I denne filmen er Q-figuren en aktiv deltager i plottet, og bidrar på ”location” i Istmus City for å bistå James Bond. Desmond Llewelyn likte også veldig godt Timothy Dalton som James Bond, og mente at Dalton var den skuespilleren som lignet mest på alle vis på den agent 007 som Ian Fleming beskrev i bøkene.

19. desember 1999 døde Desmond Llewelyn i en bilulykke utenfor London, knappe to uker etter at han hadde vært i Norge for å lansere The World Is Not Enough. Hans dengang nye selvbiografi var også ute i England, og han var på vei hjem etter en boksignering. Sin høye alder til tross insisterte han på å kjøre bil selv. Llewelyn var trofast gjest på Bond-premierefestene i Norge, og en sann norgesvenn.

Desmond Llewelyn sa gjentatte ganger fra GoldenEye (1995) til hans siste film, at produsentene burde erstatte ham. I The World Is Not Enough (1999) fikk Q også sagt en rørende farvel til Bond, og i samme film introduserte han Bond for sin nye erstatter, R (John Cleese). Hvorfor ikke figuren heller ble kalt «I» kan man undre seg over. (IQ, get it?) Uansett, i Die Another Day var John Cleese igjen med, og da som Q.



JB

FILMOGRAFI
From Russia With Love (1963)
Q (Major Boothroyd)
Goldfinger (1964)
Q (Major Boothroyd)
Thunderball (1965)
Q (Major Boothroyd)
You Only Live Twice (1967)
Q (Major Boothroyd)
Chitty Chitty Bang Bang (1968)
Coggins
On Her Majesty's Secret Service (1969)
Q (Major Boothroyd)
Diamonds Are Forever (1971)
Q (Major Boothroyd)
The Man With The Golden Gun (1974)
Q (Major Boothroyd)
The Spy Who Loved Me (1977)
Q (Major Boothroyd)
Moonraker (1979)
Q (Major Boothroyd)
For Your Eyes Only (1981)
Q (Major Boothroyd)
Octopussy (1983)
Q (Major Boothroyd)
A View To A Kill (1985)
Q (Major Boothroyd)
The Living Daylights (1987)
Q (Major Boothroyd)
Licence To Kill (1989)
Q (Major Boothroyd)
GoldenEye (1995)
Q (Major Boothroyd)
Tomorrow Never Dies (1997)
Q (Major Boothroyd)
The World Is Not Enough (1999)
Q (Major Boothroyd)



  Kommentar   Tips en venn   Kontakt oss
     
Nick:
Passord:
Husk meg:   
Glemt passord eller nick?
Ny bruker? Registrer deg her.
Ingen kommentarer!

Søk JAMESBOND.no

  
DAGENS SITAT
"James Bond: Hello. My name is James St. John Smythe. I'm English. Stacey Sutton: I never would have guessed. "
A View To A Kill (1985)
007 RASKE
Navn: Per Haddal Født: 9.1.1952 Stilling: Filmkritiker i Aftenposten (men pensjonert i 2009)
© JB Forlag 1999-2024. Gjengivelse av redaksjonelt innhold på nettstedet er ikke tillatt uten forlagets tillatelse. www.jamesbond.no er en frittstående nettside, uten bindinger til rettighetshaverne av filmene eller andre James Bond-produkter. James Bond, Gun Logo & Gun Barrel © 1962-2024 Danjaq, LLC og United Artists. Ansvarlig redaktør: John Berge. Journalister: Joakim Rekaa, Lars Johnsrud og Alexander Hagen. Nettansvarlig: Per Mork. Kontakt oss. Om JAMESBOND.no
jamesbond.no lives forever…