Nyheter 007shop.no Filmer Video Bøker Musikk Serier Spill jamesbond.no
Sist oppdatert:
07.01.23 kl. 02:30

NYHETSBREV
JB-TV
KOMMENTAR
Verdens beste Bond-film

Alle har vi vår favoritt skuespiller i rollen som agent 007 og vår egen favorittfilm. Min er Timothy Dalton og hans debutfilm, The Living Daylights.
STØTTESPILLERE
 
  Filmer     Skuespillere     Filmskapere     Andre filmer  
 James Bond   Bond-piker   Bonds venner   M   Moneypenny   Q   Superskurker   Småskurker   Øvrige roller 
Ralph Fiennes
Født: 26.12.1962 Ipswich, England

Biografi
Fullt navn: Ralph Nathaniel Twisleton-Wykeham-Fiennes

Rollen til Ralph Fiennes i Skyfall er som en del av MI6s stab, og han fungerer som Ms (Judi Dench) overordnede. Hans rollenavn er Mallory.

Han og Bond treffes for første gang i MI6 sine midlertidige lokaler, og tonen mellom de to er skarp, kritisk og kjølig. Under attentatet som finner sted under høringen av M, om hvorfor MI6 og England trenger spioner, spiller Mallory en viktig rolle. Han bevæpner seg, og sammen med Bond (Daniel Craig) og Eve Moneypenny (Naomie Harris) er han delaktig i at Silvas attentat mislykkes. Mallory blir imidlertid skutt i sin venstre arm i det han forhindrer Silva fra å skyte M. Mallory har tidligere tjenestegjort som oberstløytnant i Nord-Irland og satt i fangenskap hos IRA i tre måneder, uten at det imponerer Bond nevneverdig. Etter M's død ser vi Bond, Moneypenny, Tanner og Mallory i en meget klassisk Bond-setting. Bond snakker med Moneypenny på et forværelse før en lydisolert, forsterket dør med skinntrekk åpnes av Bill Tanner (Rory Kinnear). Han går ut og sender Bond inn. Kontoret innenfor er stort med mørkt trepanel på veggene, høye bokhyller med gamle bøker, flere gammeldagse skinnstoler, et maleri av den tidligere MI6-bygningen, og malerier av gamle krigsskip. De klassiske telefonene på det store mørke skrivebordet er byttet ut med en moderne kontortelefon og en laptop. Bak skrivebordet sitter Mallory. Bond mottar en mappe som det står «007 - Top Secret» på, og Mallory spør han om han er klar for et nytt oppdrag. Bond repliserer «With pleasure, M». Dette får Bond-nostalgikere til å drømme seg tilbake til glansdagene med Bernard Lee som M, og Sean Connery, George Lazenby eller Roger Moore som James Bond.

Engelskmannen fortsetter i Spectre (2015) der han slapp i slutten av Skyfall (2012), i rollen som M. I det 24. offisielle Bond-eventyret figurer han som James Bonds nærmeste overordnede gjennom hele filmen. Dette er første gang siden Timothy Daltons siste Bond-film Licence To Kill (1989), at M blir spilt av en mann.

Fiennes er den eldste av seks barn i en svært kulturell familie. Faren, Mark Fiennes, er fotograf, moren, Jennifer «Jini» Lash, er forfatter, mens søsknene er alt fra regissør til musiker til produsent.

Fiennes er en skolert skuespiller som har tatt utdanningen ved Chelsea College of Art & Design samt Royal Academy of Dramatic Art. I 1987 ble han med i Britain’s Royal National Theatre, mens han året etter ble med i Royal Shakespeare Company.

Han har spilt i et utall teaterstykker som blir for mange til å ramse opp her, men så sent som i 2011 sto han på teaterscenen i rollen som Prospero i William Shakespeares The Tempest.

I 1991 startet han karrieren på skjermen ved å spille i noen TV-serier. Året etter fikk han hovedrollen som Heathcliff i hans første langfilm, Wuthering Heights (Peter Kosminsky), men det virkelige gjennombruddet kom som den amoralske konsentrasjonsleirkommandanten Amon Göth i Steven Spielbergs Schindler’s List (1993). For denne rollen ble han nominert til Oscar for beste birolle og vant en BAFTA (britenes svar på Oscar).

Ralph Fiennes (uttales Rafe Fines) har etter hvert spesialisert seg i rollen som sadistiske og nådeløse skurker. Først og fremst tenker vi da på rollene som Francis Dolarhyde i Red Dragon (Brett Ratner, 2002) og som Harry Potters nemesis – Lord Voldemort.

Men i likhet med Skyfallkompanjong Javier Bardem har Fiennes unngått å spille samme type rolle i samme type film gjennom karrieren. Vi husker ham også fra filmer som den romantiske Maid In Manhattan (Wayne Wang, 2002), krigsromansen The English Patient (Anthony Mingella, 1996), krigsdramaet The Hurt Locker (Kathryn Bigalow, 2008), fantasyeventyret Clash of the Titans (Louis Leterrier, 2010) og familiefilmen Nanny McPhee and the Big Bang (Susanna White, 2010). Han har også spilt i det Oscarvinnende kostymedramaet regissert av Saul Dibb, The Duchess, fra 2008. I 2010 dukket han også opp i den britiske komedien Cemetery Junction, som komikerduoen Ricky Gervias og Stephen Merchant står bak.

Den allsidige og svært dyktige skuespilleren har aldri vunnet en Oscar, men har vært nominert to ganger. I 1994 vant han altså en BAFTA-pris for beste birolle i Schindler’s List.

Joakim Rekaa

FILMOGRAFI
Skyfall (2012)
Mallory
Bonds venn
Spectre (2015)
M



Søk JAMESBOND.no

  
DAGENS SITAT
"Hugo Drax: Look after Mr. Bond. See that some harm comes to him. "
Moonraker (1979)
007 RASKE
Navn: Per Haddal Født: 9.1.1952 Stilling: Filmkritiker i Aftenposten (men pensjonert i 2009)
© JB Forlag 1999-2024. Gjengivelse av redaksjonelt innhold på nettstedet er ikke tillatt uten forlagets tillatelse. www.jamesbond.no er en frittstående nettside, uten bindinger til rettighetshaverne av filmene eller andre James Bond-produkter. James Bond, Gun Logo & Gun Barrel © 1962-2024 Danjaq, LLC og United Artists. Ansvarlig redaktør: John Berge. Journalister: Joakim Rekaa, Lars Johnsrud og Alexander Hagen. Nettansvarlig: Per Mork. Kontakt oss. Om JAMESBOND.no
jamesbond.no lives forever…