Nyheter 007shop.no Filmer Video Bøker Musikk Serier Spill jamesbond.no
Sist oppdatert:
07.01.23 kl. 02:30

NYHETSBREV
JB-TV
KOMMENTAR
Verdens beste Bond-film

Alle har vi vår favoritt skuespiller i rollen som agent 007 og vår egen favorittfilm. Min er Timothy Dalton og hans debutfilm, The Living Daylights.
STØTTESPILLERE
 
  Filmer     Skuespillere     Filmskapere     Andre filmer  
 James Bond   Bond-piker   Bonds venner   M   Moneypenny   Q   Superskurker   Småskurker   Øvrige roller 
Joseph Wiseman
Født: 15.05.1918 Montreal, Quebec, Canada Død: 19.10.2009

Biografi
Joseph Wiseman er legendarisk ettersom det var han som fikk æren av å spille hovedskurk i den første Bond-filmen.

Wiseman er født i Canada og startet sin skuespillerkarriere på teaterscenen i New York på 1930-tallet.

Etter å ha spilt på Broadway tok han steget over i filmens verden i 1950. Hans øvrige filmografi inkluderer blant annet Detective Story (1951) hvor han spilte mot Kirk Douglas, og Viva Zapata! (1952) med Marlon Brando i hovedrollen.

Han avsluttet sin spillefilmkarriere på slutten av 1980-tallet, men var med i noen TV-serier. Noe av det siste han gjorde som skuespiller var å spille mindre roller i TV-serier som The A Team, MacGyver og Law & Order.

Joseph Wiseman fikk rollen blant annet fordi Albert R. Broccoli husket innsatsen hans i filmversjonen av Detective Story, hvor han spilte en gal narkotikamisbruker. Wiseman spilte også Ernst Stavro Blofeld i Thunderball, men her ser vi aldri ansiktet hans, bare kroppen bakfra, hender og en malende katt …

Dr. No er av blandingsrase, halvt tysk og halvt kinesisk. Han jobbet opprinnelig som kasserer for det beryktede Tong-syndikatet. Dr. No stjal så mye som ti millioner amerikanske dollar fra skurkene og startet sin egen operasjon på Crab Key, en liten øy nær Jamaica. På øya driver han en bauxittgruve, men dette er bare et skalkeskjul for hans egentlige prosjekt; han bedriver noe han kaller «topling», som er regelrett tyveri av amerikanernes romfartøyer. Han kjennetegnes ved metallhendene sine, som han måtte få operert på etter en ulykke i forbindelse med radioaktiv forskning. Lokalbefolkningen er livredd for Dr. No og tør ikke nærme seg øya hans. De som har forsøkt, har som regel måtte bøte med livet. Det finnes blant annet en «drage» på øya. I lokalsamfunnet har Dr. No flere småskurker på laget sitt, som f.eks. professor Dent, som driver et laboratorium i byen. Det viser seg at han vet nøyaktig hva som har skjedd med agent Strangways. Tre «blinde» menn, innleide mordere, tok ham av dage i begynnelsen av historien fordi Strangways begynte å finne ut for mye om Dr. Nos planer. Oppdragsgiveren hans er SPECTRE (Special Executive for Counter-Intelligence, Terrorism, Revenge and Extortion). Etter å ha hatt James Bond og Honey Ryder til fange, inviterer Dr. No dem på en bedre middag og forteller om sine planer. Fangene skal jo likevel dø, snart, er resonnementet. Dette starter en tradisjon i Bond-filmene, hvor superskurken absolutt ønsker å fortelle agent 007 hva som er planen hans. Men Bond lar seg ikke lure, og klarer å rømme fra fangenskapet og inn i reaktorrommet til Dr. No. I det Dr. No er i ferd med å sabotere enda en romoppskytning, skrur Bond reaktoren på for fullt og dermed blir den for varm. Dr. No forsøker desperat å stanse Bond, men Bond er sterkere og Dr. No glir – med sine metalliske hender – ned i den radioaktive suppen.

FOR YOUR EYES ONLY

Classified information

Case file: Dr. No

Alder: Ukjent, sannsynligvis i 50-årene

Født: Ukjent, men sannsynligvis i Kina. Han er sønn av en tysk misjonær og en velstående kinesisk kvinne, og er født utenfor ekteskap.

Bakgrunn: Gikk gradene hos den kinesiske Tong-mafiaen og gikk til topps som deres leder, før han fikk et bedre tilbud fra Ernst Stavro Blofeld. Har gode ingeniørkunnskaper og står selv bak prosjekteringen av hovedkvarteret.

Tilholdssted: Crab Key, Jamaica

Kjennetegn: Han har nå metallhender etter å ha mistet sine egne i et feilslått eksperiment. Delvis skallet, går som regel i pene asiatiske dresser. Høflig, men med en kald væremåte.

Spesielle interesser: En livsnyter, glad i vin og eksotiske måltider. Samler på sjeldne kunstverk; bli ikke forskrekket om Munchs Skrik henger på veggen hans! Er også fascinert av sjølivet og har spisestue med verdens største akvarium, havet, rett utenfor de gedigne glassveggene.

Dødelighetsgrad: Ekstremt farlig. Dreper udugelige medarbeidere uten å nøle. Er enda mer nådeløs mot sine fiender og myrder også uskyldige vitner til handlingene hans.



JB

FILMOGRAFI
Dr. No (1962)
Dr. No
Superskurk



  Kommentar   Tips en venn   Kontakt oss
     
Nick:
Passord:
Husk meg:   
Glemt passord eller nick?
Ny bruker? Registrer deg her.
Ingen kommentarer!

Søk JAMESBOND.no

  
DAGENS SITAT
"Brill: Do they know me? Robert Clayton Dean: Who's them? Brill: Do they know me? Robert Clayton Dean: I don't know what you're talking about. Brill: Either you are very smart or... incredibely stupid. "
Enemy Of The State (1998)
007 RASKE
Navn: Per Haddal Født: 9.1.1952 Stilling: Filmkritiker i Aftenposten (men pensjonert i 2009)
© JB Forlag 1999-2024. Gjengivelse av redaksjonelt innhold på nettstedet er ikke tillatt uten forlagets tillatelse. www.jamesbond.no er en frittstående nettside, uten bindinger til rettighetshaverne av filmene eller andre James Bond-produkter. James Bond, Gun Logo & Gun Barrel © 1962-2024 Danjaq, LLC og United Artists. Ansvarlig redaktør: John Berge. Journalister: Joakim Rekaa, Lars Johnsrud og Alexander Hagen. Nettansvarlig: Per Mork. Kontakt oss. Om JAMESBOND.no
jamesbond.no lives forever…