Nyheter 007shop.no Filmer Video Bøker Musikk Serier Spill jamesbond.no
Sist oppdatert:
07.01.23 kl. 02:30

NYHETSBREV
JB-TV
KOMMENTAR
Verdens beste Bond-film

Alle har vi vår favoritt skuespiller i rollen som agent 007 og vår egen favorittfilm. Min er Timothy Dalton og hans debutfilm, The Living Daylights.
STØTTESPILLERE
 
  Filmer     Skuespillere     Filmskapere     Andre filmer  
 Offisielle   Uoffisielle   Dokumentarer   Ian Fleming   Chitty Chitty Bang Bang 
George Lazenby
Født: 05.09.1939 Goulburn, Australia

Biografi
George Lazenby er til dags dato den eneste australieren som har spilt Bond. Primært blir hans innsats regnet som den svakeste, men paradoksalt nok blir filmen av mange fans regnet som den beste. Lazenby hadde ingen skuespillererfaring da han ble tildelt rollen.

Lazenby vokste opp som eneste sønn av en jernbanearbeider, og levde brorparten av sin ungdom borte fra hjemmet. Han tjenestegjorde fire måneder i det australske forsvaret. Etter militærtjenesten ble han mekaniker i et bilverksted, og etter en stund fikk han jobb som bilselger.

Som den romantiske sjelen han var, traff han i 1965 en jente som førte ham til England, men forholdet tok slutt, og han var strandet i et fremmed land, uten verken kjæreste eller penger. Løsningen var å bli bilselger igjen. Etter hvert ble Lazenby tilfeldigvis oppdaget av en frilansfotograf som overtalte ham til å starte som modell. Ting snudde seg raskt til det bedre for Lazenby, som innen bare et år ble en av Europas best betalte modeller, og sopte inn rundt 40 000 dollar i året. Modelljobben ledet ham inn i reklamefilmbransjen, der han blant annet gjorde seg bemerket i reklamer for Big Fry Chocolates.

Etter at Connery forlot Bond-rollen første gang, etter You Only Live Twice, måtte Saltzman og Broccoli fylle smokingen på nytt. Lazenby ble sendt på audition av sin agent. Tilfeldigvis kjente han Broccoli så vidt fra før, fordi de brukte samme frisør. Paradoksalt nok hadde Broccoli nevnt til salongens innehaver at han trodde den unge modellen en dag kunne bli en glimrende James Bond. Lazenby hadde visse fysiske likheter med Connery, og gjorde hva han kunne for å etterlikne sin helt før sin første audition hos EON. Han skaffet seg samme dress som Connery, klippet håret på samme måte og skaffet seg en Rolex-klokke. Med god selvtilitt spaserte han inn på kontoret til Harry Saltzmans assistent.

Lazenby pyntet på sannheten under samtalen sin med assistenten. Blant annet sa han at han var en racerbilkjørende playboy. Han påsto også at han hadde skuespillererfaring både fra Tyskland og Australia, hvilket var helt uten sannhetsgehalt. Denne informasjonen ble videreformidlet til Saltzman, som innvilget Lazenby et intervju. Saltzman lot seg imponere av Lazenbys selvtillit, noe som etter sigende var et spill for å skjule en voldsom nervøsitet. Etter hvert skulle Lazenby møte den som hadde det siste og avgjørende ordet, regissøren Peter Hunt. Lazenby var svært bekymret og engstelig for at de manglende skuespilleregenskapene hans skulle bli avslørt, og ville helst unngå dette møtet, men han visste at det var uungåelig dersom han skulle kunne få rollen.

På dette tidspunktet var det i tillegg til Lazenby fire kandidater til rollen. Det var John Richardson, Anthony Rogers, Robert Campell og Hans De Vries. Alle ble testet individuelt mot forskjellige kvinner. Til syvende og sist var det Lazenbys evner med nevene som ga ham rollen. Stuntmann George Leech arrangerte en scene fra filmen der Bond skulle bli overrasket av en leiemorder mens han var på hotellrommet. Den tidligere russiske bryteren Yuri Borienko skulle være leiemorderen. Problemet var at ingen av herrene hadde særlig erfaring i å slåss foran kamera, og etter hvert gikk det riktig galt. Lazenby ble mer og mer energisk, og sendte til slutt av gårde et slag som knakk nesen til Borienko. Som plaster på såret, fikk Borienko rollen som leiemorderen Gunther i selve filmen.

Høsten 1968 startet innspillingen av On Her Majestys Secret Service, og alt så ut til å gå på skinner. Men Lazenby følte presset. Uerfareren og naiv begynte han etter hvert å miste kontrollen. Verdenspressen var pågående og letet kontinuerlig etter negative vinklinger. Forholdet mellom regissør og stjerne var kjølig, og utartet seg etter hvert i negativ retning. Det var åpenbart at Lazenby hadde markeringsbehov under innspillingen, og han omtalte ofte andre i nedsettende ordelag. Han opptrådde arrogant, og ble svært vanskelig å hanskes med, noe som påvirket forholdet hans til filmstaben og de øvrige aktørene. Lazenby ble et offer for pressens nådeløse jakt på tabloide nyheter, og uttalelsene hans ble stadig vridd i hans disfavør. Dette førte til at ryktet hans ble mer eller mindre ødelagt før karrieren kom ordentlig i gang.

Det er vanskelig å si om Lazenbys «ettermæle» hadde vært annerledes dersom han hadde fullført sjuårskontrakten. Mange eksperter mener Lazenby gjorde en rimelig god jobb som Bond. Han manglet riktignok en fullbefaren skuespillers uttrykksregister, men til gjengjeld var han svært overbevisende på andre måter. Hans elegante måte å bevege seg på og den gode fysikken hans passet godt med Bond-rollen. Men fordi denne rollen ofte tar tid å komme inn i maktet ikke Lazenby å tilpasse seg etter kun én film. I tillegg hadde han dårlige rådgivere som satte ham på feil spor. I ettertid har Lazenby beklaget oppførselen sin, og gitt usikkerheten og mangelen på erfaring skylden for den arrogante væremåten. Hans karriere etter Bond har vært beskjeden, men variert. Han har spilt i ulike TV-filmer, reklamer, TV-serier, han har dubbet tegnefilmer og sågar medvirket i flere kung fu-filmer i Hong Kong. Selv om det altså kun ble én Bond-film, har Lazenby visst å utnytte sin berømmelse og profilert seg på ulike Bond-arrangementer verden over.

Lazenby var gift med sportsjournalisten Pam Shriver, som dekker tennis for TV-kanalen ESPN, inntil august 2008. Da ble det kjent at Shriver ønsket skilsmisse etter seks års ekteskap. Paret har hele tre barn, inkludert tvillinger født i 2005.

Lazenby skal ha to hjem i California, hvorav det ene er en ranch på over 600 mål.

Vidar Eliassen

FILMOGRAFI
On Her Majesty's Secret Service (1969)
James Bond

BILDEGALLERI
George Lazenby og Susanne Hitterdal Finstad. John Berge.
George Lazenby under Collectormania i Milton Keynes, England, 30.09.2006. Foto: John Berge © jamesbond.no – no reuse without written permission.
James Bond (George Lazenby) og Tracy Di Vicenzo (Diana Rigg) deler bryllupskaken.
James Bond (George Lazenby) og Ruby Bartlett (Angela Scoular).
Ernst Stavro Blofeld (Telly Savalas) og James Bond (George Lazenby), her begge under dekke av å hete henholdsvis Count de Bleuchamp og Sir Hilary Bray.
Ernst Stavro Blofeld (Telly Savalas) og James Bond (George Lazenby), her begge under dekke av å hete henholdsvis Count de Bleuchamp og Sir Hilary Bray.
James Bond (George Lazenby) og Miss Moneypenny (Lois Maxwell).
George Lazenby og John Berge. Foto: Susanne Hitterdal Finstad
Klikk på bildene for å forstørre



  Kommentar   Tips en venn   Kontakt oss
     
Nick:
Passord:
Husk meg:   
Glemt passord eller nick?
Ny bruker? Registrer deg her.
Ingen kommentarer!

Søk JAMESBOND.no

  
DAGENS SITAT
"Le Chiffre: Yes, mister Bond, you have almost destroyed me. You have almost succeeded. In fact my life deponds upon finding that cheque. So by the way does yours! "
Casino Royale (1954)
007 RASKE
Navn: Per Haddal Født: 9.1.1952 Stilling: Filmkritiker i Aftenposten (men pensjonert i 2009)
© JB Forlag 1999-2024. Gjengivelse av redaksjonelt innhold på nettstedet er ikke tillatt uten forlagets tillatelse. www.jamesbond.no er en frittstående nettside, uten bindinger til rettighetshaverne av filmene eller andre James Bond-produkter. James Bond, Gun Logo & Gun Barrel © 1962-2024 Danjaq, LLC og United Artists. Ansvarlig redaktør: John Berge. Journalister: Joakim Rekaa, Lars Johnsrud og Alexander Hagen. Nettansvarlig: Per Mork. Kontakt oss. Om JAMESBOND.no
jamesbond.no lives forever…