Nyheter 007shop.no Filmer Video Bøker Musikk Serier Spill jamesbond.no
Sist oppdatert:
07.01.23 kl. 02:30

NYHETSBREV
JB-TV
KOMMENTAR
Verdens beste Bond-film

Alle har vi vår favoritt skuespiller i rollen som agent 007 og vår egen favorittfilm. Min er Timothy Dalton og hans debutfilm, The Living Daylights.
STØTTESPILLERE
 
  Filmer     Skuespillere     Filmskapere     Andre filmer  
 Offisielle   Uoffisielle   Dokumentarer   Ian Fleming   Chitty Chitty Bang Bang 
Eric Serra
Født: 09.09.1959 Paris, Frankrike

Biografi
Eric Serra fikk den ærefulle oppgaven å videreføre James Bond-musikken etter det lengste oppholdet i filmserien, fra Licence To Kill i 1989 til GoldenEye i 1995. Serra ble den sjette offisielle James Bond-komponisten i rekken, og den første - og så langt eneste - franske blant dem. Serra startet som komponist for filmer på 80-tallet i samarbeid med regissør Luc Besson. Frem til oppdraget med GoldenEye hadde Serra kun laget filmmusikk til Bessons filmer, som f.eks. Subway (1985), The Big Blue (1988), La Femme Nikita (1990), og The Professional (aka Léon, 1994).

Serra fikk jobben med GoldenEye først og fremst fordi Bond-produsentene ønsket seg ”noe nytt”, og det fikk de til gangs. Serras tilnærming til Bond var mørk, mystisk og dunkel – og det engang så kjente ”James Bond Theme” ble bare så vidt brukt, og når det ble brukt hadde det et veldig spesielt, perkussivt preg. Som man forstår står ikke Serra høyt i kurs hos die-hard-fansen, men soundtracket han laget har helt klart en egen sjarm. Etter manges mening fungerer det spesielt godt i scenene fra Russland. For St. Petersburg-scenen ble imidlertid ”The James Bond Theme” innspilt på nytt under ledelse av dirigenten John Altman.

Tittelsangen ble skrevet av Bono og The Edge fra U2 og fremført av Tina Turner. Singelen nådde opp til 71. plass på den amerikanske hitlisten, mens soundtrackalbumet nådde opp til 180. plass. Sluttsangen ”The Experience Of Love” ble fremført av Eric Serra selv.

På spørsmål om hvordan han grep an Bond-jobben, svarte Serra i et intervju:

– Jeg forsøkte å gjøre det jeg følte for. De sa de var fans av musikken min da de hyrte meg, så jeg forsøkte å lage min egen musikk og ikke være inspirert av den gamle James Bond-musikken. Jeg er en stor Bond-fan, og hadde sett alle filmene fra før av. Kanskje ti ganger. Så det var ikke nødvendig å se dem på nytt for å forberede meg.

Serra fortalte også at han brukte seks-uker på å skrive over én time og ti minutter med musikk. Regissør Martin Campbell ga ham fritt spillerom. Han skrev musikken kronologisk i forhold til filmens handling.

Serra fikk beskjed om å bruke ”The James Bond Theme” et par ganger i filmen. – Temaet er fint, men litt gammeldags nå. Så jeg forsøkte å bruke det på en moderne måte, noe som ikke var helt enkelt å få til, sa han i intervjuet.



JB

FILMOGRAFI
GoldenEye (1995)
Rolle: Komponist

MUSIKK
GoldenEye [Remastered] (1995)
Rolle: Komponist
The Best of Bond… James Bond (2008)
Rolle: Komponist



Søk JAMESBOND.no

  
DAGENS SITAT
"James Bond: I must say, I've had a lovely evening. Xenia Onatopp: Well, once again the pleasure was all yours. "
GoldenEye (1995)
007 RASKE
Navn: Per Haddal Født: 9.1.1952 Stilling: Filmkritiker i Aftenposten (men pensjonert i 2009)
© JB Forlag 1999-2024. Gjengivelse av redaksjonelt innhold på nettstedet er ikke tillatt uten forlagets tillatelse. www.jamesbond.no er en frittstående nettside, uten bindinger til rettighetshaverne av filmene eller andre James Bond-produkter. James Bond, Gun Logo & Gun Barrel © 1962-2024 Danjaq, LLC og United Artists. Ansvarlig redaktør: John Berge. Journalister: Joakim Rekaa, Lars Johnsrud og Alexander Hagen. Nettansvarlig: Per Mork. Kontakt oss. Om JAMESBOND.no
jamesbond.no lives forever…