Nyheter 007shop.no Filmer Video Bøker Musikk Serier Spill jamesbond.no
Sist oppdatert:
07.01.23 kl. 02:30

NYHETSBREV
JB-TV
KOMMENTAR
Verdens beste Bond-film

Alle har vi vår favoritt skuespiller i rollen som agent 007 og vår egen favorittfilm. Min er Timothy Dalton og hans debutfilm, The Living Daylights.
STØTTESPILLERE
 
  Filmer     Skuespillere     Filmskapere     Andre filmer  
 Offisielle   Uoffisielle   Dokumentarer   Ian Fleming   Chitty Chitty Bang Bang 
Donald Pleasence
Født: Worksop, Nottinghamshire, England, UK Død: 02.02.1995

Biografi
Rollen som Ernst Stavro Blofeld, erkeskurken i You Only Live Twice, gikk til den britiske skuespilleren Donald Pleasence. Dette er den første Bond-filmen hvor vi faktisk får se ansiktet til SPECTREs hemmelighetsfulle leder. Denne gangen har han sitt hovedkvarter i en død vulkan. Manusforfatter Roald Dahl omskrev stort sett hele Ian Flemings bok, og syntes ikke at et nedlagt slott var noe tess som hovedkvarter. Og dessuten fant ikke produsentene noe japansk slott ved havet, de lå alle i innlandet.

Donald Pleasences skuespillerkarriere ble tidlig avbrutt av den andre verdenskrig, hvor han tjenestegjorde i luftvåpenet. Under krigen var han fange i en tysk fangeleir og det var nettopp som skuespiller i en film om en lignende fangeleir, The Great Escape (1963), at hans karriere begynte å ta av. Pleasence fikk kallenavnet ”mannen med det hypnotiske øyet” av filmkritikerne, og det blir ofte spekulert i om det nettopp var dette, sammen med hans skallede hode og intense stemme, som gjorde at han etter hvert spesialiserte seg i å spille onde karakterer.

I rollen sin i You Only Live Twice har han et stort arr i ansiktet, sitt kjente ”hypnotiske øye” og han er alltid sammen med en hvit katt. Denne skikkelsen er blitt parodiert i de tre Austin Powers-filmene (Austin Powers: International Man of Mystery (1997), Austin Powers: The Spy Who Shagged Me (1999) og Austin Powers in Goldmember (2002)). Det er verdt å merke seg at Pleasence egentlig ikke skulle spille Blofeld i filmen, men var en erstatter i siste minutt for Jan Werich. Werich lignet på en «julenisse», ble det sagt, og var rett og slett ikke skremmende nok i rollen. Noen scener ble faktisk filmet med ham i rollen.

Donald Pleasence spilte siden rollen som Heinrich Himmler i den britiske krigsfilmen The Eagle Has Landed (1976). Han spilte også hovedrollen i Roman Polanskis Cul-de-sac (1966) og en annen merkbar rolle i sci-fi filmen Fantastic Voyage (1966) før han i 1967 altså ble udødeliggjort som superskurk. Andre viktige filmer han har spilt i omfatter George Lucas’ debutfilm THX 1138 (1971) og John Carpenters kultklassiker Halloween (1978). I dag er det nettopp rollen som Dr. Sam Loomis i fire av de mange Halloween-filmene som har gjort ham husket. John Carpenter brukte for øvrig Pleasence i rollen som den amerikanske presidenten i sin film Escape from New York (1981). Pleasence er med andre ord en velkjent skuespiller for horrorfansen. Andre velkjente roller er som professoren i Dario Argentos Phenomena (1985), som gammel nazisoldat i The Treasure of the Amazon (1985), Prince of Darkness (1987) og Fatal Frames (1996).

Pleasence var ikke bare en aktiv mann på filmlerretet; også privat var det mye som skjedde. Han var gift fire ganger og fikk fem døtre. Han døde som følge av komplikasjoner i forbindelse med en hjerteoperasjon i 1995.

FOR YOUR EYES ONLY

Classified information

Case file: Ernst Stavro Blofeld

Alder: Ukjent, sannsynligvis i 50-årene

Født: Gdynia, Polen. Polsk far og gresk mor.

Bakgrunn: Studerte økonomi og politisk historie ved Universitetet i Warszawa, deretter ingeniørstudier på Warszawas teknologiske institutt. I en alder av 22 år fikk han jobb i landets post- og teletilsyn, hvor han fikk tilgang på mange hemmelige dokumenter. Dette førte til hans første bedrag; salg av informasjon om Polen til en fremmed makt. Blofeld flyttet så til det nøytrale Sverige. Senere flyttet han til Sør-Amerika hvor han startet S.P.E.C.T.R.E (se egen fil).

Tilholdssteder: Har hatt mange gjennom årene, alt fra vulkaner, kontorlokaler i Paris, til de sveitsiske alper, et Las Vegas-hotell og en oljeplattform.

Kjennetegn: Holder seg i bakgrunnen, men styrer S.P.E.C.T.R.E. med hard hånd. Skifter utseende ofte for å forvirre både egne ansatte og hemmelige agenter. Er observert både skallet og med hår på hodet, samt med et stort arr tvers over ansiktet. Har en tørr, utpreget morbid humor, antagelig grunnet yrkesskade.

Spesielle interesser: Har en forkjærlighet for å kjæle med sin hvite persiske katt mens han planlegger diabolske angrep på verdensfreden.

Dødelighetsgrad: Kan virke svak fysisk, men ikke undervurder hans evner og muligheter til å drepe. Har som regel de siste teknologiske finessene til rådighet for et kjapt mord. Nøler ikke med å drepe sine egne ansatte om de ikke duger.



Kristian Krogstad

FILMOGRAFI
You Only Live Twice (1967)
Ernst Stavro Blofeld
Superskurk



Søk JAMESBOND.no

  
DAGENS SITAT
"Austin Powers: You're insane, Goldmember. Goldmember: And that's the way, uh huh, uh huh, I like it [mutters] Goldmember: KC and the Sunshine Band. "
Austin Powers in Goldmember (2002)
007 RASKE
Navn: Per Haddal Født: 9.1.1952 Stilling: Filmkritiker i Aftenposten (men pensjonert i 2009)
© JB Forlag 1999-2024. Gjengivelse av redaksjonelt innhold på nettstedet er ikke tillatt uten forlagets tillatelse. www.jamesbond.no er en frittstående nettside, uten bindinger til rettighetshaverne av filmene eller andre James Bond-produkter. James Bond, Gun Logo & Gun Barrel © 1962-2024 Danjaq, LLC og United Artists. Ansvarlig redaktør: John Berge. Journalister: Joakim Rekaa, Lars Johnsrud og Alexander Hagen. Nettansvarlig: Per Mork. Kontakt oss. Om JAMESBOND.no
jamesbond.no lives forever…