Nyheter 007shop.no Filmer Video Bøker Musikk Serier Spill jamesbond.no
Sist oppdatert:
07.01.23 kl. 02:30

NYHETSBREV
JB-TV
KOMMENTAR
Verdens beste Bond-film

Alle har vi vår favoritt skuespiller i rollen som agent 007 og vår egen favorittfilm. Min er Timothy Dalton og hans debutfilm, The Living Daylights.
STØTTESPILLERE
 
  Filmer     Skuespillere     Filmskapere     Andre filmer  
 Offisielle   Uoffisielle   Dokumentarer   Ian Fleming   Chitty Chitty Bang Bang 
Kevin McClory
Født: Død: 20.11.2006
Aliaser: Kevin O'Donovan McClory

Biografi
Kevin O'Donovan McClory er en irsk filmskaper, som ene og alene huskes for det mange Bond-fans forbinder med «rotet rundt Thunderball». Det består i første omgang av rettsaken mot Ian Fleming (som angivelig ga Fleming store psykiske påkjenninger), og senere McClorys mange forsøk på (og ene suksess med) å lage flere Bond-filmer ut av sine rettigheter til Thunderball-historien.

McClory startet filmkarrieren som tekniker på Shepperton Studios, hvor han jobbet som assistent for John Huston på berømte filmer som The African Queen (1951) og Moulin Rouge (1952). I 1957 skrev og regisserte McClory filmen The Boy and the Bridge.

Det var disputten rundt Thunderball som ga McClory en gullkantet eierrettighet ikke bare til James Bond som figur, men også andre elementer i boken og filmen – som SPECTRE og Ernst Stavro Blofeld. Siden 1969 har nemlig ikke Eon Productions turt å bruke disse to elementene i sin filmserie, da det har vært strid om McClory alene «eier» retten til bruk av disse.

Historien bak Thunderball både som bok og film er lang og innfløkt, men i all korthet går den ut på at Kevin McClory i 1958 skrev et filmmanus sammen med Jack Whittingham og Ian Fleming. Prosjektet ble ikke noe av, og Fleming gjorde idéene om til bok hvor verken Whittingham eller McClory fikk kreditering eller betaling. De gikk til sak, det ble inngått et forlik i 1963, hvor det heter seg at boken er basert på et manus av de tre. Egentlig skulle Thunderball være den første Bond-filmen til Eon Productions, men på grunn av disputten mellom McClory og Fleming, valgte de Dr. No i stedet. I 1965 ble dog Thunderball en realitet, da Eon og McClory inngikk et samarbeid. Verken Albert R Broccoli eller Harry Saltzman er derfor kreditert som produsenter på Thunderball. McClory var visstnok en dyktig produsent, og sørget for gode avtaler spesielt på Bahamas, hvor han kjente mange. McClory var også en dyktig dykker og var veldig opptatt av undervannsscenene i filmen.

Men i kontrakten Eon og McClory inngikk, sto det at han ikke kunne lage en ny versjon før etter minst ti år, så fra 1975 var McClory i gang igjen med planer om Bond-film. Titler som verserte i manusform var Warhead, Warhead 8, og James Bond of the Secret Service.

Eon forsøkte å stanse McClory i rettsapparatet, men mislykkes, og dermed ble Never Say Never Again – en remake av Thunderball – en realitet i 1983. McClory store scoop her var selvsagt at Sean Connery igjen spilte James Bond.

I årene etter har McClory gjentatte ganger forsøkt å lage enda en film om James Bond og atombombekapringene av SPECTRE. På 90-tallet fikk McClory innpass hos Sony, og de forsøkte å sette i gang med filmprosjektet Warhead 2000 A.D. Sony ble saksøkt av MGM/UA, og inngikk forlik, som blant annet innebar at MGM fikk rettighetene til Casino Royale! McClory på sin side var ”ute i kulden” igjen, uten noen støttespillere i Hollywood, og mange regnet disputten som endelig avklart i rettssystemet. Ironisk nok kjøpte Sony MGM i 2004, og eier nå rettighetene til hele James Bond-serien.

Sakens kjerne nå er at rettsinstansen The Ninth Circuit Court of Appeals i England fastslår at McClory har ventet for lenge med å fremsette kravet om at han er «medskaper av den filmatiske James Bond». Tross dette, så sent som våren 2002 la McClory anonymt ut for salg sine «rettigheter» til James Bond. I flere annonser i bransjebladet Screen International stod det: "Sale of James Bond film rights". Videre: "Included are film and literary rights to various James Bond outlines, treatments and screenplays, co-authored by Ian Fleming, Kevin McClory, Jack Whittingham, Len Deighton and Sean Connery.” Rettigheter til bruk av navnet James Bond, agent 007, SPECTRE, Ernst Stavro Blofeld og så videre nevnes også.

Hvorvidt McClory fikk solgt rettighetene har bransjebladene ikke rapportert om, så sannsynligvis bet ingen på annonsene, med de potensielt marerittaktige rettsforhandlingene det kunne medføre. Man skulle kanskje også tro at nå 82 år gamle Kevin McClory kanskje begynner å bli lei av å kjempe mot overmakten, og heller slå seg til ro med at han tross alt satte et varig preg på filmhistorien med sine to James Bond-filmer.

Kilder:

wikipedia.org

www.klast.net/bond



JB

FILMOGRAFI
Thunderball (1965)
Rolle: Produsent
Thunderball (1965)
Rolle: Forfatter
Never Say Never Again (1983)
Rolle: Manusforfatter
Never Say Never Again (1983)
Executive Producer

BØKER
Thunderball (1961)
Rolle: Forfatter
James Bond og Operasjon tordensky (1963)
Rolle: Forfatter
James Bond og Operasjon Tordensky (1966)
Rolle: Forfatter
James Bond og Operasjon Tordensky (1970)
Rolle: Forfatter
James Bond og Operasjon Tordensky (1978)
Rolle: Forfatter



Søk JAMESBOND.no

  
DAGENS SITAT
"Hugo Drax: Look after Mr. Bond. See that some harm comes to him. "
Moonraker (1979)
007 RASKE
Navn: Per Haddal Født: 9.1.1952 Stilling: Filmkritiker i Aftenposten (men pensjonert i 2009)
© JB Forlag 1999-2024. Gjengivelse av redaksjonelt innhold på nettstedet er ikke tillatt uten forlagets tillatelse. www.jamesbond.no er en frittstående nettside, uten bindinger til rettighetshaverne av filmene eller andre James Bond-produkter. James Bond, Gun Logo & Gun Barrel © 1962-2024 Danjaq, LLC og United Artists. Ansvarlig redaktør: John Berge. Journalister: Joakim Rekaa, Lars Johnsrud og Alexander Hagen. Nettansvarlig: Per Mork. Kontakt oss. Om JAMESBOND.no
jamesbond.no lives forever…