Nyheter 007shop.no Filmer Video Bøker Musikk Serier Spill jamesbond.no
Sist oppdatert:
22.09.20 kl. 08:57

NYHETSBREV
JB-TV
KOMMENTAR
Verdens beste Bond-film

Alle har vi vår favoritt skuespiller i rollen som agent 007 og vår egen favorittfilm. Min er Timothy Dalton og hans debutfilm, The Living Daylights.
STØTTESPILLERE
Den «norske» James Bond-bilen

Her er den norske scenen fra You Only Live Twice.


I to James Bond-filmer er det scener filmet i Norge, og i den første av dem ser man en bil. Den er faktisk i norsk eie, den dag i dag.

James Bond har som alle agent 007-fans vet et nært forhold til biler.

Bond har kjørt en del forskjellige biler opp gjennom årene.

I bøkenes verden er nok Bonds Bentley den mest kjente, mens i filmens verden må det nok være en Aston Martin.

På 90-tallet kjørte Bond faktisk tysk kvalitet – BMW, før han så på 00-tallet vendte tilbake til sin britiske favoritt, Aston Martin.

I filmene er det blitt brukt også andre biltyper, uten at de har kommet særlig godt frem i søkelyset.

En og annen figuren fra Corgi Toys har det blitt av det (f.eks 2CV-en fra For Your Eyes Only, men det er som regel hovedbilene som stjeler oppmerksomheten.

Men visste du at våre norske helter, Vazelina Bilopphøggers, har levert et solid bidrag på denne fronten? I alle fall har de tatt vare på et stykke unik Bondhistorie.

Da You Only Live Twice (1967) ble spilt inn var filmskaperne og filmet på Tjøme i Vestfold for å skape nordisk lys under utescenene, og ikke minst fange «den kalde krigen» og dens stemning i det høye nord. Åpenbart forsøker man å illustrere et hemmelig toppmøte i Nord-Norge.

Der ble den bilen, som i dag er kjent som «Vazelinabilen», brukt som amerikansk «presidentbil».

Bilen stod parkert sammen med en russisk bil, og en tredje ukjent diplomatbil, utenfor radiostasjonen på Mågerø med Oslofjorden i bakgrunnen.

Man kan tydelig se bilen i åpningsscenen i You Only Live Twice, der USA og Sovjetunionen har krisemøte etter at deres raketter har forsvunnet i verdensrommet.

Bilen det er snakk om er en Chrysler Limousin, som er en ombygd 60 modell Plymouth

«Vazelina-bilen», men også Bondbil på sett og vis: Chrysler Limousin. Foto: Vazelina.no. Gjengitt med velvillig tillatelse.
Fury
med ettermonterte Chrysler Conronado-merker.

Scenen i You Only Live Twice starter i henhold til Ultimate Edition DVD-en etter 3min 32 sek.

Det er et kort sveip over et praktfullt norsk landskap, som bare varer i knappe 10 sekunder, med tre biler parkert utenfor. Innedørscenen har samme kule kuppel som radiostasjonen, men er selvsagt filmet på Pinewood Studios. Se vårt stillbilde fra filmen øverst i denne artikkelen!

Siste nytt om «Vazelina»-bilen er at den vinteren 2001 fikk nye foringer i understellet foran og bak, nye fjærer bak, oppgraderte bremser, styre- og hjelpesnekke og justert girkassen. I 2005 ble bilen brukt til forskjellige opplegg sammen med Vazelina. I april 2006 var bilen på bilutstillingen på Halden Motor- Show. Der sørget nok bilen for at mange besøkende kanskje fikk nostalgiske følelser for den gangen Limousinen var «konge i gata» da den gikk i Halden på 70- tallet. Da Vazelinas eminente gitarist, Eldar Vågan, kom for å hente bilen etter utstillinga, kom det fram mange gode historier om «Vazelinabilen».

Kilde:

Vazelina.no

Takk til Eldar Vågan for velvillig bruk av bildet av bilen slik den er i dag.

Relaterte saker
BMW tilbake i Hollywood (24.11.2009)


Stian Bjerkvold / 14.12.2007


Del på Facebook:


  Kommentar   Tips en venn   Kontakt oss
     
Nick:
Passord:
Husk meg:   
Glemt passord eller nick?
Ny bruker? Registrer deg her.
Ingen kommentarer!

Søk JAMESBOND.no

  
DAGENS SITAT
"Miranda Frost: He'll light the fuse on any explosive situation, and be a danger to himself and others. "
Die Another Day (2002)
007 RASKE
Navn: Per Haddal Født: 9.1.1952 Stilling: Filmkritiker i Aftenposten (men pensjonert i 2009)
© JB Forlag 1999-2020. Gjengivelse av redaksjonelt innhold på nettstedet er ikke tillatt uten forlagets tillatelse. www.jamesbond.no er en frittstående nettside, uten bindinger til rettighetshaverne av filmene eller andre James Bond-produkter. James Bond, Gun Logo & Gun Barrel © 1962-2020 Danjaq, LLC og United Artists. Ansvarlig redaktør: John Berge. Journalister: Joakim Rekaa, Lars Johnsrud og Alexander Hagen. Nettansvarlig: Per Mork. Kontakt oss. Om JAMESBOND.no
jamesbond.no lives forever…