Lørdag 2. mars 2024 kl. 5.7

On Her Majesty's Secret Service (1969)
Norsk tittel: James Bond i hemmelig tjeneste

Handling:
James Bond (George Lazenby) har i flere år vært på jakt etter SPECTREs sjef, Ernst Stavro Blofeld, og får endelig vite hvor han befinner seg etter at han har hatt et eventyr med datteren til Blofelds skurke-kollega Draco.

Bond reiser til Blofelds sveitsiske alpe-hovedkvarter under dekke av å være ekspert på familieforsking. Blofeld er nemlig opptatt av å bli adlet! Bond finner til sin overraskelse en "allergi-klinikk" der et dusin vakre unge damer er under "behandling" av Blofeld og hans skumle kvinnelige lakei Fraulein Bunt.

I realiteten skal damene reise ut til sine verdensdeler med ulike virus.

Filmfakta:
Albert R. Broccoli hadde sett en høy, mørk og kjekk mann som minnet ham om James Bond under et besøk hos frisøren. Hva Broccoli ikke viste var at George Lazenby, som på denne tiden solgte biler og gjorde modelloppdrag, hadde planlagt å være der mens Broccoli var tilstede. Det førte til at Broccoli inviterte Lazenby til prøvefilming. Mange hundre skuespillere ble testet.

Lazenby visste seg å ikke takle den plutselige berømmelsen. Han ble ”stor på det”, og forlangte stjernebehandling, uten nødvendigvis å gjøre seg fortjent til det. Det toppet seg med at Lazenby før filmpremieren sa nei takk til å spille James Bond igjen. I ettertid har Lazenby unnskyldt seg med dårlige rådgivere og virker som en angrende synder.

Å følge etter Sean Connery var selvsagt en umulig oppgave, all den tid Sean Connery er James Bond, som reklamen sa det. Lazenby gjør likevel en solid innsats i filmen, og sier selv at han har regissør Peter Hunt å takke for at han ikke tabbet seg fullstendig ut.

Både Brigitte Bardot og Catherine Denevue ble begge vurdert for rollen som Tracy, alias Comtesse Teresa di Vicenzo, men rollen gikk til Diana Rigg. Kanskje den aller beste skuespillerinne i en Bond-film, både før og etter?

I filmen ser vi hjemmet til M, for første – og i mange år – eneste gang i en Bond-film. Men i Casino Royale (2006) er det en tilsvarende scene. Også her ser vi Bond hjemme hos M.

I sluttscenen gråt George Lazenby på ordentlig da han skulle si farvel til en døende Tracy. Peter Hunt ba ham forsøke et ”take” også uten tårer, og dette ble brukt i filmen. Selv en trist Bond skulle ikke få gråte på film.

On Her Majesty' Secret Service var den første Bond-filmen som John Glen jobbet på, som action unit-regissør. Han fikk senere regissere alle Bond-filmene på 80-tallet.

Tittelmelodien On Her Majesty' Secret Service var for første gang – og eneste gang – i en Bond-film en instrumentalmelodi.

Den alternative tittelsangen, We Have All The Time In The World, ble sunget av Louis Armstrong og regnes av mange Bond-fans som en av de vakreste Bond-melodier noensinne. Dette ble den siste sangen Armstrong sang inn før sin død.

Vi får vite at Bond-familiens "Coat of arms" er The world is not enough.

Sitater:
James Bond: We have all the time in the world.

James Bond: My name is Bond, James Bond.

Tracy: You're hurting me. James Bond: I thought that was the idea for tonight.

James Bond: There's something formal about the point of a pistol.

James Bond: I hope I can live up to your high standards.

James Bond: This never happened to the other fella.

Tabber:
Blofeld kjenner ikke igjen Bond, selv om de møttes i forrige film.

Tracy kysser sin far adjø, mens vi samtidig hører henne snakke.

Innspillingssteder:
Schilthorn, Sveits
Pinewood Studios, England

Premieredatoer:
Norge: 18.12.1969
USA: 18.12.1969
England: 18.12.1969

Spilletid: 2t 15min
Slagord: Far up! Far out! Far more! James Bond is back!
Budsjett: 9.000.000 USD
Inntjening på kino på verdensbasis: 64.600.000 USD
Besøkende på kino i Oslo: 80.724
Aldersgrense i England: PG
Aldersgrense i Norge: 15 år
Produksjonsselskap: Eon Productions Lt.d
Norsk kinodistributør: Kommunenes filmcentral A/S
Norsk videogramdistributør: Universal Pictures Norway AS
Distributør: United Artists
Originalt bildeformat: 2,35:1
Originalt lydformat: Mono

JB