Fredag 29. mars 2024 kl. 1.0

The Sentinel (2006)

Handling:
Når Secret Service-agenten Peter Garrison (Douglas) får i oppdrag å etterforske drapet på en kollega oppdager han et planlagt attentat mot Presidenten. Men plutselig blir han selv hovedmistenkt. Garrison må da gjøre alt i sin makt for å bevise sin uskyld.

Pete Garrison er en Secret Service-agent som reddet presidentens liv ved å kaste seg inn i en skur av kuler for mer enn 20 år siden. Han er godt likt og respektert av sine kolleger, og er i dag en karriereagent med ansvar for førstedamens sikkerhetsteam. Han lever et velordnet og ryddig liv med en hierarkisk struktur og planer, kart, bilkortesjer, kodenavn, fagsjargong og prosedyrer.

Det er et univers som gir mening, inntil hemmeligheter kommer til overflaten som truer med å rive alt i stykker. Petes venn og agentkollega Charlie Merriweather hinter om at han har kritisk og konfidensiell informasjon å dele. Før han rekker å dele noe som helst, blir han skutt og drept hjemme hos seg selv, i det som ser ut til å være et feilslått innbrudd.

Etterforskningen blir styrt av sikkerhetstjenestens fremste agent, David Breckinridge, en skjør kombinasjon av paragrafrytter og villstyring, Garrisons protesjé og inntil nylig en av Garrisons beste venner. Breckinridge følger bevisene og bare bevisene og forsøker samvittighetsfullt å ikke ta hensyn til magefølelsen. Det er det som kreves av en dyktig etterforsker. Garrison har imidlertid ofte jobbet ut ifra magefølelsen, ut ifra rent instinkt. I beskyttende arbeid er det ofte det eneste du har å gå på.

Konflikten som har oppstått mellom Garrison og Breckinridge ble utløst av Breckinridge's feilaktige tro på at Garrison har hatt et forhold til eks-kona hans. Jill Marin, en tøff, frekk og ambisiøs ung agent som nylig kom ut som nummer to i kullet ved Secret Service-akademiet, kommer nå til sin første jobbutplassering. Hun har bedt å jobbe sammen med Breckinridge fordi Garrison, mens han ledet en øvelse ved akademiet, fortalte Jill at Breckinridge var den beste etterforskeren i hele etterretningstjenesten.

Sammen begynner trioen å avdekke det som ser ut til å være en plan innenfra om å ta livet av presidenten. En forræder finnes i Secret Service. Det er første gang i tjenestens 141 år lange historie.

Mistanken faller til slutt på Garrison som får store problemer med å renvaske navnet sitt ettersom noen forsøker å skyve all skyld over på ham. Hvem det nå er vet at Garrison er sårbar siden han gjør en stor innsats for å skjule en monumental hemmelighet. Mistenkt for forræderi må Garrison flykte, forfulgt av Breckinridge og Marin - hans egne kolleger - og forsøke å avsløre den virkelige forræderen og redde presidentens liv.

Filmfakta:
Talen man hører før den amerikanske presidentens G8-møte holdes på svensk; "... vänner vill jag tacka er för att ni stödjer Kyoto-protokollet. Tack så mycket.".

Secret Service-eksperten som jobbet med filmen hevder at Eva Longoria var best på skyteskolen. Han mente at hennes score ville slå rundt av 90% av de ekte ansatte i Secret Service. Longoria har fortalt at hun og faren ofte skjøt da hun var yngre.

Michael Douglas skulle ikke trenge rare presentasjonen, annet enn at vi sier at han er blant Hollywoods største skuespillere gjennom en karriere som strekker seg tilbake til slutten av 60-tallet. Blant hans mange filmer kan vi nevne Wall Street, Traffic, A Chorus Line, Romancing The Stone, Jewel Of The Nile, Fatal Attraction, Shining Through, Basic Instinct, The Ghost And The Darkness, Wonder Boys, One Night At McCool's Black Rain, The War Of The Roses, Falling Down, The American President, Disclosure, The Game, A Perfect Murder, The In-Laws og Don't Say A Word.

Kiefer Sutherland har de siste årene oppnådd monumental suksess i rollen som Jack Bauer i TV-serien 24, men har bak seg en lang rekke filmroller. Blant annet har han spilt i Flatliners, A Few Good Men, Taking Lives, Phone Booth, Stand By Me, At Close Range, Bright Lights Big City, The Lost Boys, Young Guns og Young Guns 2, Renegades, The Three Musketeers, A Time To Kill, Eye For An Eye, The Cowboy Way, The Vanishing og Flashback.

Eva Longoria er for tiden kjent fra den superpopulære TV-serien Frustrerte fruer, og med The Sentinel er det mye som tyder på at den hittil beskjedne filmkarrieren også vil kunne ta av.

Kim Basinger er kjent fra en lang rekke filmer, blant dem L.A. Confidential, The Natural, Fool For Love, The Door In The Floor, Cellular, 9 ? Weeks, 8 Mile, No Mercy, Prêt-à-Porter, Final Analysis, The Marrying Man, Blind Date, The Getaway og Batman. La oss heller ikke glemme at hun var Bond-piken Domino i Never Say Never Again (1983), den uoffisielle James Bond-filmen.

Martin Donovan har tidligere spilt blant annet i The Quiet, Insomnia, Malcolm X, Trust, The Portrait Of The Lady, Agent Cody Banks og Simple Men.

The Sentinel er Clark Johnsons andre spillefilm som regissør. Den første var 2003-filmen S.W.A.T. Han har også regissert mange TV-serier, blant annet episoder av Presidenten, The Wire, The Shield og NYPD Blue.

Sitater:
David Breckinridge: Holster your weapons!

Pete Garrison: You want to shoot me? Forget about the Kevlar. Shoot me in my face!

David Breckinridge: You're late. Jill Marin: It's a minute past. David Breckinridge: Yeah. And that makes you late.

1st Lady Sarah Ballentine: Pete, they think you're an assassin. They will kill you.

David Breckinridge: You're being investigated for treason. Pete Garrison: What? David Breckinridge: I'm just going by what the evidence says. Pete Garrison: I'm the one who set up this investigation. I AM being framed!

Pete Garrison: Dave, I love her. David Breckinridge: Well, that's practical.

Premieredatoer:
Norge: 01.09.2006
USA: 21.06.2006
England: 01.09.2006

Slagord: In 141 years, there's never been a traitor in the Secret Service.... Until Now.
Inntjening på kino i USA: 36,279,230 USD
Inntjening på kino i England: 1,793,938 GBP
Produksjonsselskap: Twentieth Century Fox
Norsk kinodistributør: Twentieth Century Fox
Norsk videogramdistributør: SF Norge
Distributør: Twentieth Century Fox

JB