Torsdag 28. mars 2024 kl. 13.18

Goldfinger (1964)
Norsk tittel: Agent 007 mot Goldfinger

Handling:
Miami. James Bond (Sean Connery spionerer på den mektige industrimagnaten Auric Goldfinger (Gert Fröbe), som er sykelig opptatt av gull. I ferieparadiset spiller han også falskt med kort og får instrukser via en radiopropp i øret. Det er Jill Masterson (Shirley Eaton) som gir ham informasjonen. Bond avslører dette, og kjemien med Jill er god. De tilbringer en natt sammen. Når Bond våkner opp etter et hardt slag mot nakken, ligger Jill naken i sengen, dekket av gull. Hun er drept.

Den britiske etterretning MI6 sender Bond avgårde for å undersøke nærmere hva slags affærer Goldfinger holder på med. Som lokkemiddel får Bond med seg en sjelden gullbarre fra nazitiden, og hans første møte med Goldfinger skjer på golfbanen. Der stifter også Bond bekjentskap med Goldfingers trofaste medhjelper, Oddjob (Harold Sakata).

Bond følger etter Goldfinger når han skal reise til en fabrikk i Sveits. Der treffer Bond på Tilly Masterson (Tania Mallet), som også jakter på Goldfinger. Hun vil hevne seg etter at hennes søster, Jill Masterson, ble drept. Begge blir oppdaget når de sniker seg inn mot fabrikken og de forsøker å flykte i Bonds Aston Martin, men Oddjob dreper Tilly. Bond blir tatt til fange og fraktet til Goldfingers ranch i Texas. Der overhører han et gangstermøte, hvor Goldfinger forteller sine skurkekolleger om "Operation Grand Slam”. Planen er å rane Fort Knox for alt gull og skape problemer for verdensøkonomien. I virkeligheten vil Goldfinger sprenge en atombombe i gulllageret, slik at kun hans eget gull vil få verdi. Hans sexy pilot Pussy Galore (Honor Blackman) er egentlig imun både mot moral og menn, men det spørs om ikke Bond likevel får overbevist henne om hva som er de sanne verdier.

Filmfakta:
I romanen er Pussy Galore lesbisk. Det skal ikke mye fantasi til for å også se det i filmen, både med hvordan hun avviser Bond og hennes Flying Circus av kvinnelige piloter. Men det blir aldri sagt i filmen at hun er lesbisk.

Honor Blackman som Pussy Galore var den første Bond-piken med tidligere skuespiller-erfaring, blant annet fra TV-seriene Danger Man og The Saint.

Goldfinger er den første Bond-filmen som ble vist på TV. Det skjedde 17. september 1972 på ABC-TV i USA. 49 prosent av nasjonens TV-seeere så den den kvelden. Produsentene måtte betale Aston Martin for å bruke bilen deres, men etter filmens suksess har de aldri måtte betale for bruk av noen biler i filmene. Gert Fröbe er dubbet i filmen av Michael Collins, men disse to setningene er sagt av Fröbe: "Choose your next witticism carefully, Mr. Bond, it may be your last," og "Except crime!"

Det tok to timer å få gullmakeupen på Shirley Eatons kropp. Bildet av den gyldne piken gikk verden over, og ble siden et ikonisk bilde.

Tittelsangen, sunget av Shirley Bassey, ble den første virkelige store slager blant Bond-melodiene.

Sean Connery var aldri i USA for noen av scenene, selv om mye av handlingen foregår der.

Innspillingen startet 20. januar 1964. Sean Connery begynte filmingen først flere uker siden. Han var på sluttfasen av innspillingen av Hitchcock-filmen Marnie da Goldfinger-produksjonen startet.

Regissør Guy Hamilton laget også Diamonds Are Forever (1971), Live And Let Die (1973) og The Man With The Golden Gun (1974)

Goldfinger regnes som den første Bond-filmen med hele det som skulle bli kalt ”Bond-formelen”, på plass. Strukturen i handling og oppbygning, skurkens plan, rollegalleriet og bruken av gadgets (hjelpemidler) og ikke minst Bonds avanserte bil, Aston Martin, ble for alle filmer etter denne brukt som en ”mal”. Dette var også den første filmen hvor filmskaperne for alvor tok seg friheter i forhold til Ian Flemings originalbøker.

Sjefen for CIA, Allen Dulles,ble så imponert over sporesystemet i Goldfinger at han spurte Ian Fleming hvor han kunne få tak i noe slikt. Fleming svarte: – Fra en bok med tittelen "How to Be A Detective" som jeg kjøpte for ti cents på Penn Station!

Sitater:
James Bond: A martini. Shaken, not stirred.

James Bond: Do you expect me to talk? Auric Goldfinger: No, Mr. Bond. I expect you to die.

Pussy Galore: My name is Pussy Galore. James Bond: I must be dreaming.

Auric Goldfinger: Man has climbed Mount Everest, gone to the bottom of the ocean. He's fired rockets at the Moon, split the atom, achieved miracles in every field of human endeavor... except crime!

Tabber:
Når Bonds fly styrter, kan man se kablene som holder modellen oppe.

Bomben inne i Fort Knox stanser på 007 sekunder igjen, mens Bond sier at ”tre klikk til og det ville vært over”. Årsaken er at Harry Saltzman etter innspillingen fikk idéen til at bomben skulle stanse på 007, mens under selve innspillingen stanset den faktisk på 003. Et såkalt insert-shot ble laget for å vise 007, men å få Connery til å si 007 brydde filmskaperne seg ikke om.

I virkeligheten kan ikke gull stables i høyden, men siden filmskaperne ikke fikk se virkelighetens Fort Knox, tok produksjonsdesigner Ken Adams seg noen friheter.

Innspillingssteder:
Pinewood Studios, London, England
Burnham Beeches, Buckinghamshire, England
Stanwell, England (Esso oil refinery, opening sequence)
Fort Knox, Kentucky, USA
Louisville, Kentucky, USA
Miami, Florida, USA
Southend-on-Sea, Essex, England, UK
Stoke Park House, Stoke Poges, Buckinghamshire, England
Sveits

Premieredatoer:
Norge: 26.12.1964
USA: 22.12.1964
England: 17.09.1964

Spilletid: 1t 45min
Slagord: James Bond back in action!
Budsjett: 2.500.000 USD
Inntjening på kino på verdensbasis: 124.900.000 USD
Besøkende på kino i Oslo: 200.241
Aldersgrense i England: PG
Aldersgrense i Norge: 15 år
Produksjonsselskap: Eon Productions Ltd.
Norsk kinodistributør: Kommunenes filmcentral A/S
Norsk videogramdistributør: Universal Pictures Norway AS
Distributør: United Artists
Originalt bildeformat: 1.66:1
Originalt lydformat: Mono

JB