Torsdag 18. april 2024 kl. 11.20

Litt Bond 25-nyheter
FORTSATT BOND? James Bond (Daniel Craig) poserer. Dette er det aller første bildet som ble vist av Daniel Craig i rollen.


Noe kan være i ferd med å skje.

Den 24. offisielle Bondfilmen, Spectre, hadde premiere i oktober 2015.

Siden det har både nyheter og uttalelser fra EON Productions, skuespillerne og andre sentrale aktører, vært få og sparsomme.

På nyåret 2017 skrev den tyske avisen Bild, at EON Productions har kjøpt et Bell UH-1D helikopter, fra et museum i Wernigerode i Tyskland. Helikopteret som også går under kallenavnet «Huey», ble først introdusert for verden i 1959, blant annet til det amerikanske flyvåpenet og deres inntog i Vietnamkrigen.

Den tyske museumsdirektøren Clemen Aulich, meddelte at helikoperet fungerer, men at det ikke kan fly for egen kraft.

Man kan jo undre seg over hva Bond-produksjonsselskapet skal med et så gammelt helikopter som knapt nok fungerer.

Som vi i jamesbond.no har skrevet om tidligere, har Daniel Craig utdypet hva han mente om at «alle» i Bond-leiren var så lei etter produksjonen av Spectre. Og mannen som fortsatt bærer smokingen og retten til å drepe, har vært en ganske travel mann siden oktober 2015. Og det kommer han til å fortsette å være.

Engelskmannen har spilt inn filmen Logan Lucky (2017) og han har hatt hovedrollen i teateroppsetningen av Othello på Broadway. Produsenten av oppsetningen var ingen ringere enn Bond-produsent Barbara Broccoli. Og nå i begynnelsen av 2017 starter han innspillingen av TV-serien Purity (2017-2018).

Derfor er det lov å håpe at også denne siste lille nyheten betyr at Bond 25 stadig nærmer seg en premieredato. Den australske avisen The Australian meldte for få dager siden at selveste Daniel Craig skal møte Omega i løpet av få uker.

Konsernsjefen i Omega, Raynald Aeschlimann ble intervjuet i forbindelse med åpningen av deres flaggskipbutikk i Sydney. Journalisten fra The Australian spurte blant annet om Daniel Craig igjen vil ikle seg Omega Seamaster på det store lerretet.

Svaret konsernsjefen ga er kanskje oppløftende for oss Bond-fans: «I'll meet with him in two or three weeks, but I’m not the one to decide,» fortalte han til avisen. «Barbara Broccoli and Michael Wilson have this incredible spirit about what they want.»

Miss Moneypenny-skuespillerinnen Naomie Harris fra Skyfall (2012) og Spectre (2015) støtter også teoriene om at Craig ikke er helt klar for å legge smokingen og Walther PPK’en på hylla helt enda.

Den nord-irske avisen Belfast Telegraph siterte Harris den 23. februar 2017 da hun sa at sjansene for at engelskmannen vil komme tilbake er gode. Hun ble videre spurt om hva hun tenker om to skuespillere som blir nevnt som potensielle arvtagere: James Norton og Michael Fassbender.

Harris er klar på at hun tenker ingen av dem er aktuelle, da hun mener Craig ikke er ferdig som Bond. Hun forteller at alle skuespillerne og produsentene vil ha han tilbake, og at den eneste som må overbevises er Daniel Craig selv. 40-åringen vektlegger også den økonomiske suksessen de to siste Bond-filmene har hatt. Ms sekretær mener at dette skyldes at folk elsker ham som Bond, og at den snart 49 år gamle Craig slettes ikke er immun mot vissheten om dette.

Den siste tiden har Bond også blitt linket til Kroatia. Det britiske Bond-nettstedet MI6-HQ skrev i mars 2016 at EON productions var i Kroatia for å se etter mulige innspillingssteder til neste eventyr om agent 007. Nesten et år etterpå kan ordføreren i den Kroatiske havnebyen Dubrovnik bekrefte at de er i seriøse forhandlinger med Bond-produsentene om å bruke byen deres som location.

Så hvorfor har det tatt så lang tid? Hvorfor har vi ikke hørt eller lest noe fra EON eller MGM? Dette er heller ikke for offisielle uttalelser å regne.

Det tradisjonsrike produksjonsselskapet med den berømt løven som maskot, uttalte i mars 2016 at de ikke hadde hastverk med å forhandle fram en avtale for Bond 25. Uttalelsene vakte oppsikt, da James Bond i en årrekke har vært meget verdifull og innbringende for selskapet.

MGM har per i dag fortsatt ikke rettighetene til å produsere eller utgi Bond 25. Det kan handle om at kinesiske investorer har forsøkt å kjøpe opp Metro-Goldwyn-Mayer.

Administrerende direktør Gary Barber i MGM har med andre ord hatt større ting å tenke på og fokusere på enn Bond. For satt opp mot hele selskapets eierform og eksistens, blir også Bond for liten. Disse forhandlingene skal visstnok ha brutt sammen sent i fjor. Det kan være med på å forklare hvorfor det har vært såpass lite bevegelse rundt agenten vi er så glad i.

Men i mellomtiden kan det se ut til at EON har fortsatt å jobbe mot James Bonds neste eventyr. Vi kan nå håpe at vi i løpet av noen måneder får høre noe fra offisielt hold. Men inntil videre får vi smøre oss litt mer med den berømte tålmodighetskremen.

Joakim Rekaa / 02.03.2017