Fredag 29. mars 2024 kl. 15.13

SPECTRE: Håper på minst 600.000 besøkende
Åge Hoffart, avdelingsleder for kinofilmavdelingen hos Svensk Filmindustri Norge AS, er klar for storlanseringen av SPECTRE. Foto: John Berge ©


Så er det endelig klart for agent 007s 24. offisielle eventyr. Den norske distributøren håper på minst 600.000 besøkende.

Forrige film, Skyfall fra 2012, ble sett av over 742.000 personer på norske kinoer, mens filmen før det igjen, Quantum of Solace (2008), ble sett av nesten 490.000 personer på kino her til lands.


– Jeg har vært ganske nøktern i mitt estimat, med et mål som ligger mellom de to forrige filmene, sier Åge Hoffart, avdelingsleder for kinofilmavdelingen hos Svensk Filmindustri Norge AS.

– Jeg må si at vi må ihvertfall klare 600.000 besøkende. Det hadde vært morsom å nå helt oppe til forrige rekord, men det kommer an på så mange faktorer.



– «Alle» skal jo se en ny James Bond-film på kino. Hva betyr mest: anmeldelser eller hva folk sier seg i mellom?

– Jeg tror jungeltelegrafen er det som slår ut. Får SPECTRE en dårlig mottakelse, vil nok færre seg
Reklamebanner på den offisielle James Bond-siden i anledning premieren på SPECTRE i Storbritannia 26.10.2015.
den, men det tror jeg ikke den får med tanke på mottakelsen i England. Hvis en film får lukne anmeldelser, så lider den litt av det. Men jeg tror at SPECTRE vil få stort sett bra anmeldelser. Og siden såpass mange ser den fra starten av, så vil de fortelle alle andre hva de synes, så øker det igjen besøket. James Bond er en underholdningsmaskin!

Det er andre gang den erfarne kinodistributøren jobber med en Bond-film.

Han fikk også se SPECTRE mye tidligere enn oss andre dødelige.

Allerede tirsdag 1. september fikk Hoffart og rundt 20 andre europeiske distributørpartnere av MGM og Sony se filmen på en testkino i London.


– Jeg fikk ikke møtt produsentene Barbara Broccoli og Michael G. Wilson denne gang, men har møtt de i andre sammenhenger, forteller Hoffart.

Per mandag 26. oktober 2015 er ennå ikke den ferdige versjonen av SPECTRE ankommet Norge. 


– Stadig flere av storfilmene kommer like før premieren. Det skyldes et par ting. De jobber med visuelle effekter helt til siste slutt. Den andre årsaken er at studioene er livredd for piratversjoner.



SPECTRE har offisiell premiere i hjemlandet Storbritannia 26.10., mens våre naboer i Danmark festpremiere tirsdag 27.10, med hovedrolleinnehaver Léa Seydoux, danske Jesper Christensen og produsent Michael G. Wilson som hedersgjester.

– Vi vil alltid gjerne ha besøkende til slike premierer, men fikk ikke tilbud om det, dessverre. Det er mye mer mas på stjernene nå enn før og mye vanskeligere å få de til å komme enn for ti-tjue år siden. Den gang gikk ikke alle land opp samtidig med en filmen og premierene var mye mer spredt, over flere måneder. Da var det mulig for skuespillerne å være flere steder, men nå er det nesten hele verden som har premiere samme uke, forklarer Hoffart.



– Det er tidenes lengste Bond-film er vi blitt opplyst?



– Hehe, ja, den er vel to timer og 27 minutter, men rulleteksten er lang.



– Og hva synes Hoffart om filmen?



– Jeg fikk beskjed om å ikke si noe. Men hadde noen påstått at jeg så veldig fornøyd ut etter at jeg så den, ville jeg hatt store problemer med å motbevise det!

Hoffart ser frem til å se den endelige ferdigklippede versjonen.

Filmen har firmavisninger torsdag 29.10. og premierevisninger 30.10. Den offisielle norske premieren i Oslo har SF Norge satt ut til et eksternt firma, opplyser Hoffart.

SPECTRE har premiere i Storbritannia 26.10. og i Norge 30.10.2015. Følg nyhetene om filmen her på JAMESBOND.no.

Se tidligere saker om filmen via lenkene nedenfor!

Les mer om SPECTRE på vår indeksside her.

JB / 26.10.2015