Torsdag 28. mars 2024 kl. 20.22

Fakta om The World Is Not Enough


Små og store fakta om The World Is Not Enough.

Manusforfatterne Neal Purvis og Robert Wade hentet ikke bare frem Bonds familiemotto, for dermed å få en glimrende tittel til den nye filmen. De hentet også inspirasjon fra romanen hvor det ble henvist til dette mottoet.

I On Her Majesty’s Secret Service møter vi den bortskjemte rikmannsdatteren Tracy di Vicenzo. Hun ble rollemodellen for Elektra King i The World is not Enough, som også er rikmannsdatter. Og akkurat som Bond i romanen ble forelsket i Tracy (de giftet seg endog!), faller han for Elektra. I hvert fall inntil han innser sannheten ...

Sett bort fra Octopussy, som viste seg å være en “snill skurk”, har ikke agent 007 før kjempet mot en kvinnelig hovedskurk. Filmselskapet lykkes i å holde dette aspektet av filmen skjult før premieren. Filmens hovedtema var det produsent Barbara Broccoli som hadde idéen til. På en flytur til Miami, rett etter premieren på Tomorrow Never Dies, så hun et TV-program om oljevirksomheten ved Det kaspiske hav.

Manusforfatterne ønsket også å trekke inn flere elementer fra Bonds litterære fortid, men møtte motbør fra EON Productions på dette punktet.

Bruce Feirstein har vært involvert i de tre siste Bond-filmene på manussiden. På TWINE bidro han med omskrivinger. – Selv om mange vil ha tilbake stemningen fra de gamle filmene, så vil ikke det fungere i dag. Pierce har gitt rollen en ny troverdighet. Du kan ane Bonds tragiske bakgrunn, som dreier seg om at han ikke tør involvere seg i et langsiktig forhold, i frykt for at han kan dø i morgen.

Før en filminnspilling starter, er det vanlig å utarbeide såkalte “storyboards”, som kan se ut som en slags tegneserie. Disse er nyttige for alle som deltar under innspillingen. Ved å tegne de viktigste bildeutsnittene på forhånd, kan kameravinkler, spesial-effekter, design etc. være nøyaktig tilpasset når kameraet går.

Tegningene er utført av Martin Ashbury, blant annet kjent for sitt arbeid med tegneserien Garth.

– Min eneste oppgave er å glede publikum, sier Michael G. Wilson (57) i et intervju med Aftenposten, som i desember 1999 besøkte Bond-produsenten i lokalene til Eon Productions. Wilson føler det som et privilegium å forvalte den arven Bond-filmene representerer. I 25 år delte han kontor med stefar Albert Broccoli, filmseriens grunnlegger. Etter at Broccoli døde, har Wilson drevet familiefirmaet videre sammen med søsteren Barbara. De eier alle filmrettighetene, mens Hollywood-studioet MGM må nøye seg med å distribuere filmene.

– Investorene prøver å dytte på oss store filmstjerner, men det ville ha ødelagt Bond-universet.

Publikum vil heller ikke ha for mye vold, sier Wilson til avisen.

– Min motivasjon er lett å forklare: Etter en viss tid har 500 millioner mennesker sett siste Bond-film; på kino, på video, på TV. Jeg vet ikke om noe annet jeg kan gjøre som angår så mange mennesker på en like god og positiv måte.

JB / 10.01.2000 Sist oppdatert: 10.11.06 kl. 08:44