Tirsdag 16. april 2024 kl. 12.6

MGM skifter fra Sony til Warner?
Sony Pictures må kjempe mot Warner (og trolig andre Hollywood-selskap) om distribusjonsavtalen for James Bond-filmene. Det er MGM som kontrollerer disse.


Ifølge det anerkjente amerikanske fagbladet Variety kan MGM-avtalen om Bond-filmene være hos et annet studio fra og med Bond 25.

Siden Casino Royale (2006) har MGM samarbeidet med Sony Pictures (via labelen Columbia Pictures).

Den opprinnelige avtalen var på to filmer, og den ble forlenget med Skyfall og Bond 24, som viste seg å bli hetende SPECTRE. Avtalen dreier seg om medfinansiering og distribusjon.

>Variety skriver at «insidere» med kjennskap til studioenes indre liv mener at det nære forholdet mellom MGM-sjefen Gary Barber og Warner Bros.-toppsjef Kevin Tsujihara, kan medføre at Bond-filmene i fortsettelsen får et «hjem» hos nettopp Warner. MGM og Warner har også tidligere samarbeidet, blant annet om Hobbit-filmene og to av sommerens filmer, Hot Pursuit og Creed.

Tom Rothman fra Sony Pictures Entertainment medgir overfor Variety at Sony må kjempe for å beholde Bond videre. Han sier at det blir en hard kamp og at alle i bransjen vil kjempe for disse rettighetene. «Vi har hatt en fantastisk runde med Bond-filmene», sier Rothman videre. «Den nye Bond-filmen blir flott … og forhåpentligvis gjør vi en like god jobb som vi gjorde med den første». Skyfall ble med sine over en milliard dollar i omsetning på kinoer verden over den mest inntektsbringende Bond-film gjennom tidene. (Ikke justert for inflasjon.)

Lekkasjene fra Sony Pictures høsten 2014 førte til at Rothmans forgjenger, Amy Pascal, mistet jobben. Her ble blant annet manuset til SPECTRE avslørt og mange andre pinlige detaljer rundt både denne filmen og andre interne forhandlinger.

Den historiske bakgrunnen for at det er MGM som har Bond-rettighetene i Hollywood har sitt bakteppet den gang selskapet het United Artists. Det var de som startet med kinodistribusjon av serien fra og med Dr. No (1962). Selve eierrettighetene til Bond-serien var og er det morselskapet Danjaq S.A som har. Dette ble startet av Albert R. Broccoli og Harry Saltzman. Sistnevnte havnet i finansielle problemer og solgte sin 50 %-andel til United Artists. Denne kjøpte Albert R. Broccoli og hans kone Dana tulbake i 1986. Til gjengjeld fikk MGM en eksklusiv distribusjonsavtale som skal være mer lukrativ enn den opprinnelige avtalen fra 1962 var. Etter at Albert og hans kone døde (i hhv. 1996 og 2004), skal det være Michael G. Wilson som kontrollerer Danjaq.

JB / 09.06.2015