Fredag 19. april 2024 kl. 19.41

Kingsman og James Bond-sammenligninger
Kingsman: The Secret Service. Foran fra venstre: Taron Egerton som Eggsy/Gary Unwin, Colin Firth som Harry Hart, regissør Matthew Vaughn, Samuel L. Jackson som Richmond Valentine og Sofia Boutella som Gazelle. Foto: 20th Century Fox


Skuespiller Colin Firth og regissør Matthew Vaughn legger ikke fingrene imellom når de skal sammenligne Kingsman: The Secret Service med James Bond.

Hele filmen er proppet med Bond-referanser, både direkte og indirekte, og filmen blir også veldig «metafilm» flere steder når agent 007 eksplisitt nevnes i dialogen.

I tillegg er selve historien som hentet fra en god, gammeldags Bond-film, med en skurk med skavanker, en skummel skurkedame, og ikke minst står selvsagt hele verden på spill.

Også det klassisk og mye etterlignet siden den gang
Kingsman: The Secret Service. Colin Firth som Harry Hart. Foto: 20th Century Fox
verdensherredømme-skurkene ikke var så vanlige som de er nå.

I et ferskt intervju med radiotimes.com sier Firth og Vaughn at Kingsman: The Secret Service både er en hyllest til de klassiske spionthrillerne – og et forsøk på å lage en type spionfilm som de mener mangler i markedet nå. James Bond er blitt for alvorlig, mener de.

– Ideen om at helten er tankefull og har et barndomstraume er sikkert interessant for folk, men samtidig tror jeg at folk savner sterkt pur ekskapisme som appellerer til fantasien vår. Filmene vi vokste opp med hadde en lekenhet, kanskje et hint av «camp» og definitivt ironi, sier 54 år gamle Colin Firth som spiller den erfarne agenten Harry Hart i Kingsman: The Secret Service.

Matthew Vaughn mener at Bond-serien tradisjonelt sett har reflektert andre filmers suksess.

Han hevder at Moonraker kom til som følge av Star Wars og at The Bourne Identity førte til at Pierce Brosnan ble oppsagt og at Daniel Craig ble innleid for å lage en «Bourne-versjon av Bond».

– Jeg synes filmene er gode og det samme er Daniel, men du kommer ikke ut etter å ha sett en Bond-film med et smil om munnen slik du gjorde da du var barn, sier regissøren til Radiotimes.com.

Tegneseriens skaper, Mark Millar, som filmen er basert på, sa dette på den britiske premieren for filmen.

– Da jeg var en guttunge så jeg på James Bond og ville virkelig være ham. Nå ser du på James Bond og han gråter i dusjen!

Colin Firth nevner flere ikoniske serier som preget hans barndom: The Champions, The Man from U.N.C.L.E., The Persuaders, The Avengers og The Prisoner.

Matthew Vaughn på sin side bekrefter enda en gang at han var aktuell for Casino Royale (2006).

Han fikk også feilaktig beskjed (skulle det vise seg) om at han hadde fått regijobben.

I intervjuet med Radiotimes sier Vaughn at det var ham som foreslo Daniel Craig i rollen som Bond. Vaughn hadde brukt Craig i Layer Cake.

FILMFAKTA

Kingsman: The Secret Service

• Basert på tegneserien med samme navn – The Secret Service av Dave Gibbons og Mark Millar.

• 27. februar er filmen klar for norske kinoer.



JB / 31.01.2015