Torsdag 28. mars 2024 kl. 19.23

Nå kommer uautoriserte Bond-historier
Ian Fleming.


Ian Flemings James Bond er nå fri for opphavsrettslige krav i Canada. Det betyr at det i det landet kan lages frittstående Bond-historier uten tillatelse fra Ian Fleming Publications.

Dette opplyser hmssweblog, som også melder om en pressemelding fra ChiZine Publications i Canada.

I november 2015 vil dette forlaget utgi en ny novellesamling med James Bond-historier, kalt Licence Expired: The Unauthorized James Bond.

Dette er mulig fordi det nå er lov i Canada å dikte videre. Opphavsretten er utløpt.

– Vi vil ha med originale, transformative historier i agent 007s verden, sier redaktør og forfatter David Nickle.

– Vi håper våre bidragsytere vil kombinere spenningen fra de gamle Fleming-bøkene med en moderne vri, sier vedkommende videre. Forlaget ser nå etter forfattere og historier som «ville fått Fleming til å snu seg i graven».

Les mer om planene her.

Så hva betyr det i praksis at Flemings litterære verk er havnet i «public domain» som det heter? I praksis ser man dette i veldig mange sammenhenger innenfor film, musikk og bøker.

Etter en viss periode utløper skapernes og rettighetshavernes rettigheter, og hvem som helst kan lage historier om f.eks. kjente eventyrhelter eller romanhelter som Sherlock Holmes og Dracula.

Tekst, bilder, musikk og annen informasjon som ikke er beskyttet av opphavsrett eller nærstående rettigheter, er «i det fri» og åndsverkloven legger i utgangspunktet ingen begrensninger på hva du kan gjøre med slik informasjon. På engelsk kalles dette for «public domain».

I USA og i EU varer rettighetene en god del lengre. De varer fra forfatterens død og 70 år etter. I praksis vil altså Flemings James Bond være fri til benyttelse for alle og enhver fra 12. august 2034, nøyaktig 70 år etter 12. august 1964. Hva det vil si for filmserien er ikke godt å si, men høyst sannsynlig vil det nok i den nære fremtid, altså innen 20 år, kunne dukke opp «uoffisielle» James Bond-filmer. Den som lever, får se og høre!

JB / 21.01.2015