Torsdag 29. september 2022 kl. 3.27

Slik blir spionfilmåret 2015
Spionfilmåret 2015. Montasje: Per Mork.


Det er ikke «bare» SPECTRE å glede seg til hva gjelder agentfilmer i 2015.

Det kommer filmer som både står støtt på egne bein og flere som har hentet inspirasjon fra Fleming-Broccoli-Saltzman-universet.

Kingsman: The Secret Service lanseres på kino 27. februar. Colin Firth har rollen som den erfarne agenten Harry Hart. Han leder en ung mann inn i spionenes verden. Det hele er basert på tegneserien med samme navn – The Secret Service av Dave Gibbons og Mark Millar. Regissør Matthew Vaughn har – da han ikke fikk anledning til å lage en ekte Bond-film – lovet at han vil lage sin egen kule spionfilm, som vil «fornye spionsjangeren».
Rose Byrne og Melissa McCarthy i en scene fra Spy.
Filmskapere og skuespillere er krystallklare på at inspirasjonen er 60-talls agentfilmer og serier, herunder The Avengers, The Man From U.N.C.L.E. og de første Bond-filmene.

Årets morsomste spionfilm kan vi kåre på forhånd! Det blir Spy med Melissa McCarthy i rollen som CIA-analytikeren Susan Cooper. Når de andre agentene ikke kan brukes, spilt av ingen ringere enn Jason Statham og Jude Law, får Susan sjansen! Traileren gir enorme mengder med Bond-atmosfære og plottet virker å være en blåkopi av Skyfall. Hadde det vært slik Bond-filmene hadde vært om de fortsatt ble laget som komedier. Regissør er Paul Feig, fra før av kjent for Bridesmaids, Bad Teacher og Heat. Spy er satt opp med norsk premiere 22. mai.

60-tallets suksessfulle TV-serie, The Man From U.N.C.L.E. (1964–1968), er blitt spillefilm. Her får vi opprinnelseshistorien til hvordan CIA-agent Napoleon Solo (Henry Cavill) ble partner med KGB-agent Illya Kuryakin (Armie Hammer). Norsk premieredato
Tom Cruise som Ethan Hunt i Mission: Impossible III
er ikke fastsatt i skrivende stund, men filmen ventes i august 2015 i USA, og ganske sikkert i Europa kort tid etter, får vi håpe!

SPECTRE kommer som kjent 6. november. Det er første gang siden 80-tallet at den samme regissøren lager en film rett etter han laget en annen Bond-film. Det skjedde i John Glens tiår. Innspillingen er nå i gang, og tross massive lekkasjer rundt hva filmen skal handle om, er det nok millioner av mennesker som vil se den på kino.

Mission: Impossible 5 regisseres av Christopher McQuarrie, som i 2012 laget Jack Reacher med Tom Cruise. Dette var nok utslagsgivende for at han fikk muligheten til å lage den femte filmen om IMF-agent Ethan Hunt. Cruise har nå spilt rollen siden den første filmen i 1996. Serien er basert på TV-serien med samme navn som ble vist fra 1966–1973 og 1988–1990. Den nye filmen har fått 25. desember 2015 som lanseringsdato i USA, mens den er satt opp til 8. januar 2016 her til lands.JB / 14.01.2015