Torsdag 28. mars 2024 kl. 11.47

Analyse av Bonds drikkevaner
James Bond – her i Pierce Brosnans skikkelse i Die Another Day (2002) – drikker mer enn sunt er. Nå er det også vitenskapelig bevist!


Alle kjennere av Ian Flemings James Bond vet at agenten drikker mye mer enn sunt er. Nå har to forskere studert Flemings 14 bøker for å finne ut nøyaktig hvor alkoholisert helten er.

Gjennomgangen viser at Bonds ukentlige alkoholforbruk er på 92 alkoholenheter per uke, som er over fire ganger så mye som maksimalt anbefalt nivå.

En dag drakk
Ian Fleming drakk og røykte tett.
han 49,8 enheter, og han hadde bare 12,5 alkoholfrie dager av i alt 87,5 dager han kunne drikke alkohol.

Konklusjonen til forskerne ved Nottingham University Hospitals NHS Trust er at Bonds alkoholinntak setter ham i faresonen for en rekke alkoholrelaterte sykdommer og en tidlig død.

James Bonds funksjonsnivå, som fremstilt i bøkene, stemmer ikke overens med verken det fysiske, mentale eller seksuelle nivå som fremgår av skildringene til Ian Fleming. Det er ikke mulig med et slikt høyt alkoholkonsum. I virkeligheten ville han hatt leversykdom og impotens, med mer.

Forskerne tilråder en umiddelbar behandling av Bonds helse, og antyder at den berømte setningen «shaken, not stirred» skyldes skjelvinger i Bonds hånd.

Som kjent sendte Ian Fleming sin helt til helseklinikken Shrublands i boken Thunderball, uten at det hjalp videreverdig.

Vi som fans, vet selvsagt at Bond er pur fiksjon, og litt av en drøm for Fleming. Selv drakk forfatteren svært mye og røykte også på Bonds nivå.

Han i en alder av 53 år i 1961 fikk han hjerteslag. 11. august 1964 fikk han et nytt slag og 12. august 1964 døde han på vei til sykehuset.

Ian Flemings siste ord i live – som ble sagt til ambulansepersonellet – var: «Jeg beklager å måtte bry dere, karer. Jeg forstår ikke hvordan dere kan kjøre så fort når det er så mye trafikk på veiene».

Don't drink and drive and smoke like Bond, kids! føyer vi til!

JB / 15.12.2013