Torsdag 28. mars 2024 kl. 17.14

Klart for I djevelens tjeneste
Utsnitt fra salgsbrosjyre fra Schibsted Forlag, med informasjon om Devil May Care (I djevelens tjeneste) og bilde av forfatter Sebastian Faulks.


28. mai verdenslanseres en ny James Bond-roman, som i Norge har fått tittelen I djevelens tjeneste.

James Bond startet som kjent som en litterær figur, skapt av Ian Fleming i 1952. I år er det 100 år siden Ian Flemings fødsel, og dette feires og markeres på ulike måter.

Et av de absolutte høydepunktene er en ny James Bond-roman, ført i pennen av den suksessrike forfatteren Sebastian Faulks, som ifølge forlagets informasjon «skriver som Ian Fleming». På det norske omslaget står det hvitt på svart: «Sebastian Faulks som Ian Fleming».

Ingen skal med andre ord være i tvil om at det er Flemings ånd, skrivestil, plott-struktur og atmosfære som skal ruge over den nye romanen med originaltittelen Devil May Care.

Mens tidligere forfattere etter Fleming har oppdatert agent 007 til sin egen samtid, går Faulks tilbake til 60-tallet for dermed å kunne befinne seg i samme epoke som da Fleming ga seg med romanskrivingen.

Naturlig nok, da han tidlig om morgenen 12. august i 1964, døde av hjerteslag i Canterbury, 56 år gammel. Han etterlot seg kona Ann Geraldine Mary Fleming (1913-1981), og deres eneste sønn, Caspar Robert Fleming (1952-1975). The Man With The Golden Gun (1965) ble hans siste roman, utgitt post-mortem altså, og (hevdes det) med påholden penn og fullført av en ukjent forfatter. Dog skal ryktene ha det til at dette var Kingsley Amis.

Handlingen i Devil May Care er en godt bevoktet hemmelighet, selv om boken nå selvsagt er oversatt til mange språk, allerede ferdigtrykt og skal lanseres i ca 30 land, heriblant i Norge av Schibsted Forlag. Dette har Harry Potter-dimensjoner over seg i forhold til hemmelighold og forventninger, i alle fall i England, hvor britene er fra seg av forventninger til den nye romanen. Der er det snakk om et førsteopplag på hele 250.000 bøker i USA, og 100.000 i England. Avisen The Observer kaller romanen for «the biggest litterary thrill of 2008», mens The Daily Express tror boken har en «garantert vinnerformel».

Ifølge Wall Street Journal skal handlingen dreie seg om heroinsmugling, og en figur i handlingen heter Poppy.

I djevelens tjeneste lanseres i Norge akkurat samme dato som i England, og verden ellers, den 28. mai. Om selve den norske tittelen, er vi noe mildt skeptiske, da den norske betydningen virker fjernt fra meningen man leser ut av originaltittelen. I djevelens tjeneste fremstår dermed mer som en simpel «kopi» av tidligere boktitler, og røper dessuten mye om plottet – at Bond faktisk må løpe skurken(es) ærend. Under tvang selvsagt.

JAMESBOND.no har fått ja fra Norges fremste litterære Bond-ekspert, willy b., til å anmelde boken for oss. :)

Og vi skal også ha en konkurranse i CLUB JB FORUM – hvor Schibsted Forlag velvillig gir bøker i premier.

Dessuten vil boken bli markedsført med bannerannonse her på JAMESBOND.no, hvor det vil være link til nettbutikken til Schibsted Forlag. Så da er det bare å klikke og kjøpe!

JAMESBOND.NO GIR DEG MER INFORMASJON:

Les om Devil May Care i det omfattende bokindekset her på JAMESBOND.no.

Les om Ian Fleming i den omfattende biografien vi har skrevet her på JAMESBOND.no.

Les om Sebastian Faulks i biografien vi har skrevet her på JAMESBOND.no.

Ian Flemings 100-års jubileum skal feires i hele 2008. Følg med her på JAMESBOND.no for de ferskeste nyhetene om denne store begivenheten!

JB / 15.05.2008 Sist oppdatert: 16.05.08 kl. 07:43