Torsdag 28. mars 2024 kl. 15.18

Litterære 007: Unge Bond-forfatteren røper sine favoritter
Forfatter Charlie Higson, mannen bak Unge Bond.


Charlie Higson, mannen bak de populære bøkene om den unge James Bond, har nylig rangert sine ti favoritter innen Bond-romaner og -noveller, samt øvrig Bond-relatert lesestoff.

Det er nettstedet Amazon.co.uk som har fått forfatteren til å røpe sine Bond-favoritter i artikkelserien Amazon’s Author’s Choice.

Ikke overraskende er det originalforfatter Ian Fleming som får flest av sine litterære titler på Higsons liste, men listen inneholder også andres verk. Unge Bond-forfatteren har selv bidratt til å berike James Bonds univers med ungdomsbøkene SilverFin (2005), Blood Fever (2006), Double or Die (2007), Hurricane Gold (2007) og By Royal Command (2008). Undertegnede har selv lest de to første bøkene i serien, og står inne for at dette er bøker som også fungerer på voksne lesere.

Higsons toppliste, med oversatte utdrag av hans egne kommentarer:

1) From Russia With Love

Det uvanlige med Fleming er hvor lesbare bøkene hans er den dag i dag. Han gjør skam på andre krimforfattere. Dette var den første Bond-romanen jeg leste, og jeg var heldig nok til å lese den beste først. Fleming ga alt han hadde i denne, overbevist om at det kom til å bli hans siste Bond-innsats. Faktisk er det denne som endelig ga Bond den berømmelsen han har i dag.

2) Casino Royale

Bond dukker her opp for aller
From Russia With Love (1957), her vist i originalutgaven, får høyeste plassering hos Charlie Higson.
første gang, og av den grunn er det fascinerende lesning. En veldig direkte og lettfattelig bok som allerede har elementene på plass. Fantastisk skurk, alle tiders torturscene og en flott Bond-pike.

3) Moonraker

Nesten som å lese en detektivthriller, får høy plassering for en fantastisk velbeskrevet biljakt gjennom Kent.

4) Goldfinger

For en skurk – og for en medhjelper skurken har. Dette paret gjør boken meget lesbar. Boken gjør til og med golf interessant, og jeg hater golf.

5) Dr. No

Vakre beskrivelser av Jamaica. Basen til Dr. No er forførende merkelig. Og selvsagt Honeychile Ryder i en halv bikini.

6) On Her Majesty’s Secret Service

Bond forelsker seg – med katastrofale følger. Flemings to lidenskaper var Karibien og Alpene. Skiscenene er i en klasse for seg når det kommer til deskriptiv skriving, og slutten er rørende.

7) For Your Eyes Only

En novellesamling. Merkelig
Forholdsvis nye Devil May Care (Sebastian Faulks, 2008) havnet også på topplisten
nok lærer vi mer om Bond i disse novellene enn i gjør i de fleste romanene, selv om flere av dem ble skrevet med tanke på actionserier på TV uten tilknytning til James Bond.

8) James Bond: The Man and His World – The Official Companion to Ian Fleming’s Creation by Henry Chancellor

og

9) For Your Eyes Only: Ian Fleming and James Bond by Ben McIntyre

Alle som vil vite mer om Fleming og skapelsen av Bond vil finne begge disse bøkene svært interessante og tilgjengelige.

10) Devil May Care

Sebastian Faulks’ hyllest til Fleming er en flott bok, med flere referanser. At en forfatter som Faulks skulle skrive denne romanen er en bekreftelse på hvilken viktig – og god – forfatter Ian Fleming var. For en trist verden det ville ha vært uten James Bond.

LÆR MER OM DEN LITTERÆRE BOND – KLIKK DEG INN PÅ VÅRT OMFATTENDE BOK-INDEKS!

Alexander Hagen / 14.07.2009 Sist oppdatert: 12.10.14 kl. 17:38