Torsdag 28. mars 2024 kl. 18.42

En dyptgående analyse av SPECTRE-traileren
Den nye full-lengde traileren til SPECTRE (lansert 22.07.2015) får terningkast fire av vår analytiker Lars Johnsrud. © EON Productions Limited/Danjaq LLC/Metro-Goldwyn-Mayer/Sony Pictures Entertainment. Montasje: John Berge.


Der den første teasertraileren var ribbet for action, viser den første full-lengde traileren for SPECTRE en stor mengde actionscener.

Teasertraileren klarte nettopp det det som var målet, og skape forventning. Klarer denne nye full-lengde traileren å øke forventningene ytterligere?



I
Blofeld? Han ligner veldig på tidligere inkarnasjoner. Christoph Waltz spiller Franz Oberhauser i SPECTRE. © EON Productions Limited/Danjaq LLC/Metro-Goldwyn-Mayer/Sony Pictures Entertainment
denne analysen skal vi se i detalj på disse 2 minuttene og 33 sekundene med ny informasjon. Det er ikke hver dag vi får en ny Bond-trailer. Denne ble lansert onsdag 22. juli 2015 klokken 09.00 norsk tid.



(NB: Ikke les videre og ikke se traileren om du ikke vil vite noe om handlingen i den 24. Bond-filmen, som er satt opp med 6. november 2015 som verdenspremieredato.)



Ved første øyekast ser det ut som om vi står ovenfor her en Bond-film som har alle de klassiske elementene. 

Men er det noe nytt og nyskapende?



Helikopterstuntet utført av Chuck Aaron i et modifisert helikopter er imponerende i seg selv. Men vil vi få tilbake et signifikant Bond-stunt? Dette er noe mange av filmene kan bryske seg med. Strikkhoppet i GoldenEye eller fallskjermhoppet i The Spy Who Loved Me har begge skrevet seg inn i historiebøkene.

Da den forrige filmen (Skyfall) var ganske tam actionmessig, ønsker jeg noe som igjen setter Bond på kartet og skiller serien fra alle de andre agent/actionfilmer som blir lansert.



Det hele starter med det som etter sigende skal være filmens åpningssekvens i Mexico. Bond er tydeligvis «rogue» – noe som er populært om dagen, bare se til den nye Mission: Impossible-filmen. Så hvorfor skal ikke våre kjære venn også ta seg noen private «sidesprang». Han har jo vært der før, i Licence to Kill.

Men
Sinna, slik vi vil ha M. Malliory, spilt av Ralph Fiennes, i en scene fra SPECTRE. Foto fra traileren. © EON Productions Limited/Danjaq LLC/Metro-Goldwyn-Mayer/Sony Pictures Entertainment
hva dette handler om, hvorfor og hvem han er etter, forblir derimot uklart.

Men M er klar i sin tale på kontoret mange av oss har ønsket å se igjen. Og det er nettopp her – blant eikepaneler og bak den ikoniske polstrede døren – blir Bond konfrontert med Mexico City: «You had no authority, none».

Så får vi et lite innblikk i den lenge varslede og etterlengtede humoren, som Craig leverer med ikke særlig stort smil: «I was taking some overdue holiday». Artig replikk om man ser tilbake på de tidligere filmene hvor Bond fikk kritikk for aldri å ta seg ferie.

Exit M sitt kontor. Da teaseren viste lite eller ingen action, er det nå på tide for regissør Sam Mendes og hans team å skru opp temperaturen. Og bare for å minne oss på hvem som fortsatt har produsert filmen får vi den brølende løven Leo i logoen til MGM, etterfulgt av Columbia Pictures’ logo.

Temperaturen skrus opp av Moneypenny med replikken: «So what’s going on James, they say you are finished». Replikken er lagt på en annen scene, men hører nok til i Bond sin leilighet der han responderer: «What do you think?» Når Eve Moneypenny så svarer: «I think you’re just getting started», undres jeg over om dette er en kryptisk beskjed til publikum med rot i spekulasjonene hvorvidt Craig nå skal henge fra seg pistolhylsteret eller ikke.

Dette også med tanke på at en historie med basis i S.P.E.C.T.R.E. neppe kan startes og avsluttes i en og samme film.

Neste glimt viser oss Qs verksted eller laboratorium om du vil. En velkjent og ikonisk scene i mange foregående filmer. En ny Aston Martin
James Bond (Daniel Craig) kysser Madeleine Swann (Léa Seydoux) i en scene fra SPECTRE. © EON Productions Limited/Danjaq LLC/Metro-Goldwyn-Mayer/Sony Pictures Entertainment
åpenbares. Bond trekker ikke på så mye som en mine. Og hva er dette med at han ofte skal gå med en hånd i lommen? Jo, det sies at det er for å se kul ut. Vi er noe usikker på om han ser mer kul ut av den grunn. I det han nærmer seg bilen leverer Q en replikk som kanskje ikke vil gå inn i historiebøkene slik som Desmond Llewelyns. Men tidsriktig tilpasset den nye Q, holder det at han sier: «Magnificent isn’t she, 0 to 60 in 3,2 seconds.» Hvorfor i det hele tatt si dette? Teit, synes jeg, da dette er noe Bond aldri har brydd seg om. Og 3,2 sekunder i bilverden er raskt det, men det finnes tross alt el-biler som er raskere. Q legger derimot til at den har «a few little tricks up her sleeve.» Ja, det er selvsagt en kvinne.

Vi får noen glimt av biljakten med Bond, og hans nye Aston Martin DB10 og Mr. Hinx i en Jaguar C-X75.

Tilbake i de østerriske alper vi så i teaseren: Mr. White – som vi kjenner fra Casino Royale og Quantum of Solace – har åpenbart levd i skjul lenge og Bond ønsker svar på spørsmål.

Den vittige humoren mellom Q og Bond prøver de nå å ta tilbake i det Bond sier: «Do one more thing for me». Q: «What do you have in mind?» Bond: «Make me disappear.» Men hvor mye humor som ligger der kan man jo under seg over. Det hele ser ganske tørt ut. I disse scenene kan vi så vidt se fronten på en Aston Martin DB5 i bakgrunnen til høyre for Q. Gledelige nyheter for mange, etter den grufulle døden den hadde i Skyfall. Så i så fall må det være en ny bil, siden den forrige eksploderte.

Som vi så i teaseren oppsøker
Monica Bellucci spiller mafiaenken Lucia Sciarra i SPECTRE. © EON Productions Limited/Danjaq LLC/Metro-Goldwyn-Mayer/Sony Pictures Entertainment
Bond et gammelt hus i de østerriske alper. Og ikke som vi trodde tidligere at dette var hans barndomshjem, men Mr. White sitt skjulested. Bond konfronterer Mr. White med spørsmålet: «Tell me where he is.» Og dette fra en scene vi kjenner igjen fra teaseren. Hvem Bond spør etter kan vi anta er lederen av S.P.E.C.T.R.E. i og med ledetråden i ringen han viser White. Svaret til White: «He’s everywhere» gir en henvisning tilbake til Quantum of Solace der han under avhør påpeker at «We have people everywhere». Det har fra flere hold blitt hevdet at Spectre skal knytte sammen de uløste trådene rundt skygge organisasjonen Quantum. Det er meget mulig det er dette vi får en smakebit av her.

Evig vakre Monica Bellucci (Lucia Sciarra) – som skal være konen til en skurk ved navn Marco Sciarra (Alessandro Cremona) – legger til: «You should go there», så det kan tyde på at Bond finner ut nettopp hvor den han søker befinner seg. Og her tenker jeg først at det er herlig å se igjen noen av de klassiske dobbeltbetydende replikkene når hun sier: «You should go there, your crossing over to a place where there are no mercy» i det han åpner hennes kjole.

Men her er igjen lyd og bilde klippet sammen fra ulike steder i filmen. En genial og moderne måte man i trailere kan si mye, men samtidig lite.

Mr. Hinx (Dave Bautista) kommer inn i et stort møterom og går fysisk til verks på to personer. En som sitter og en som står. Eller det kan være samme person? Uansett gir det henvisninger til lignende scener som i Thunderball hvor Blofeld, ved å trykke på en
Med SPECTRE er Daniel Craig James Bond for fjerde gang. © EON Productions Limited/Danjaq LLC/Metro-Goldwyn-Mayer/Sony Pictures Entertainment
knapp dreper nr. 9 i organisasjonen grunnet at han er en utro tjener.

White får spørsmålet fra Bond: «You’re protecting someone». Og personen White beskytter kan godt være kvinnen vi ser i neste klipp, Madeleine Swann (Léa Seydoux) som skal være hans datter. En lege, sier filmens offisielle synopsis. Men hun er tydeligvis ikke interessert i å ha noe med Bond å gjøre i det hun sier: «Get away from me!». Dette skjer nok i etterkant av neste scene, hvor Bond jakter på to biler. Den ene inneholder foruten sjåføren, Mr. Hinx og Madeleine. Historien forblir ikke i kronologisk rekkefølge, åpenbart for å forvirre oss. Mer klassisk Bond når Madeleine spør Bond: «Why should I trust you?» Og naturligvis svarer han ikke, «Because I work for the british goverment» som i gamle dager. Nei, svaret hans er simpelthen, «Because right now I am your best chance of staying alive». Og det er naturlig å anta at dette kommer etter neste scene hvor Bond setter bilene ut av spill med et fly.

Tilbake er vi i et stort rom med mange mennesker samlet rundt et bord. Ved enden av bordet sitter en mann med ryggen til og snakker i telefonen. I andre enden av bordet står det to stoler og dørene bak åpner seg. Folk reiser seg og noen kommer inn. Er det Bond som blir ført inn i rommet? I neste scene ser vi igjen en mann med ryggen til, men nå på andre siden av bordet. Bakfra kan det ligne på Franz Oberhauser (Christopher Waltz). 

Blir Q og MI6 hacket igjen? Aktivitet på Q sin laptop kan tyde på cyberterror, og i så fall er det første gang S.P.E.C.T.R.E. tar
SPECTRE-traileren avsluttes med dette glimtet av Madeleine Swann (Léa Seydoux) og James Bond (Daniel Craig). © EON Productions Limited/Danjaq LLC/Metro-Goldwyn-Mayer/Sony Pictures Entertainment
i bruk datamaskiner som våpen i filmserien.

Sam Mendes er flittig med kryssklipping og bruk av dialog på scener der de ikke hører hjemme. Som når Bond stiller spørsmålet: «This organization – do you know what’s it called?» – og vi får inntrykk av at spørsmålet stilles til Madeleine Swann, som svarer, «It’s name is SPECTRE». Krysskutt til Q: «Do you know who linkes them all», sier han i det Bond nærmer seg en vegg med en rekke navn. Overskriften på veggen er: «In the memory of those who died in the service of their country». Rundt ligger det masse søppel, så det er naturlig å anta at dette er minneveggen M snakket om i Skyfall i det nå falne MI6 bygget. Under siste rekken med navn har noen skrevet James Bond i rødt. Veggen inneholder både mannlige og kvinnelige navn. Hva betyr det? Har det funnets kvinnelige agenter i MI6 systemet? Hvorfor har vi ikke sett disse tidligere. Jo, vent Eve Moneypenny (Naomie Harris). I Skyfall fikk vi jo vite at hun gikk fra å være feltagent til skrivebordsagent. Svaret som Bond svarer på Q sitt spørsmål, er at han selv er linken mellom alle. Men alle hvem?

«Welcome, James» sier Franz Oberhauser i det vi ser Bond kjøre i sin Aston Martin DB10 til det som vi antageligvis allerede har sett, en samling mellom alle parter i organisasjonen S.P.E.C.T.R.E. Vi ser Bond gå opp en trapp. I hvert fall ser personen alt for bredskuldret ut til å være Franz Oberhauser. Men han går ikke bare opp trapper, men også ned. Med en PPK i hånden er han tydeligvis på let etter noe eller noen der han kommer ned til noe som ser ut som et fortøyningspunkt for en båt.

«You came across me so many times, yet you never saw me». 

Tilbake i det store møterommet møter Bond og Oberhauser hverandre igjen. Bond står på galleriet og ser ned på Oberhauser som sier: «What took you so long». Men dette er igjen lagt på før eller etter scenen vi ser. Og fra tidligere vet vi jo hva som ble sagt i teaseren. Reaksjonen uteblir ikke hos Bond når han får se ansiktet til Oberhauser. Selv om Bond nesten ikke rører ansiktet, ser man her et godt eksempel på Craigs skuespillerkvaliteter. Han er i sjokk når han får se identiteten hans. Dette bringer oss tilbake til det vi allerede vet om karakteren Frans Oberhauser, som skal være Bonds fosterbror som han vokste opp med hos sin fosterfar Hannes Oberhauser.

Og herfra flykter Bond ved å hoppe ned på parkeringsplassen vi så han kjøre inn på i teaseren. Han flykter så i sin nye Aston Martin, men hakk i hel har han Mr. Hinx i sin Jaguar i en vill biljakt gjennom nattemørket i Romas gater.

Og det er ved starten av denne scenen – 1 minutt og 45 sekunder inn i traileren – at vi tydelig kan høre tittelmelodien fra On Her Majesty’s Secret Service.

Og hva er Bond-filmer uten scener i en togkupe. Forøvrig den andre togturen i en av Craigs filmer, den første var i Casino Royale. Dette får vi også her, tydeligvis under en middag på toget i Marokko hvor Madeleine ankommer i en lang kjole. Mer kryssklipping, ja det er til tider vanskelig å holde tritt med hva som skjer etter dette punkt. Madeleine sier: «Is this really what you want,
Denne scenen viser James Bond hjemme i sin leilighet, mens Eve Monepenny dukker opp for en prat. © EON Productions Limited/Danjaq LLC/Metro-Goldwyn-Mayer/Sony Pictures Entertainment
living in the shadows …»
Kan hun mene at ved å gå etter mektige S.P.E.C.T.R.E. så vil hans liv alltid være i fare og måtte være nødt til å leve i dekning? Endelig, vil noen si. For i den samme togkupeen reiser Bond seg når Madeleine ankommer. Og hvorfor endelig? Jo for nå er han iført hvit dinnerjacket eller smoking om du vil. Et klesplagg vi enda ikke har sett på Craigs James Bond.

Men vent, hva er dette? Bond som gjennomsøker en bygning hvor det henger en blink med hans ansikt på. Er dette stedet Mr. Hinx trener? Det kan godt være mulig, for Hinx skal åpenbart ta Bond av dage. Tilbake på toget er Bond og Hinx i en real slåsskamp. Noen som tenker tilbake til Grant og Bond i From Russia with Love nå? Jeg vil tro det.

Tilbake på parkeringsplassen står to menn bak Lucia Sciarra (Monica Bellucci) og hever hver sin pistol. Ble hun tatt ut dit for å bli skutt? Hvorfor? Er hun ansvarlig for at Bond fant sin vei til møtet? At hun står med lukkede øyne kan tyde på at hun skal tas av dage. Men hun skvetter til når vi hører to skudd fra en pistol med lyddemper. De to mennene faller om. Hvem dreper de, er det Bond?

Mer kryssklipping, og Bond er tilbake i snøen. Vi ser han foran inngangen til en bygning og på veggen står det Hoffler Clinic. Her er det visstnok at legen Madeleine Swann jobber.

Han fyrer av to skudd og dreper noen slemme karer, men her har han ikke sin trofaste Walther PPK. Hvorfor det mon tro? Så er vi under bakken igjen og nye skudd avfyres før Hinx kommer ut av to dører det er vanskelig å tyde hvor er.

Ja, nå har vi fått med oss at innholdet i denne traileren selvsagt ikke fortelles kronologisk. For nå er vi tilbake på parkeringen Bond flykter fra i sin Aston, og det mens skudd avfyres.

Alt dette skjer mens Madeleine fortsetter: « … hunting, beeing hunted, always alone». Nok en kvinne som ser James’ ensomhet og vil berge ham og stifte familie?

Tilbake til biljakten langs den engelske kanal. Bond først, og Hinx etter og det i en forrykende fart. Aha, bilen har gadgets! Nei, visste vi det ikke. Bond trykker på en bryter og flammer kommer ut bak. En flammekaster altså. Tre brytere ser rimelig midlertidig plassert ut på toppen av instrumentpanelet. Og knappen Bond trykker på har teksten «KFIRE», mer ser vi ikke på grunn av hans finger. Så det vil være naturlig å tro at den sier «Backfire». Og en av grunnene til at det hele ser så midlertidig ut er at teksten over bryteren er laget med et såkalt Dymo apparat. Ja, vi får håpe dette har en naturlig forklaring, og ikke bare er slurv fra filmskapernes side. En digitalfiks i post-produksjonen fikser vel det hele. Ganske skuffende må jeg si at det er, å endelig få se at det faktiske registreringsnummeret på bilen er DB10AGB. Eneste grunnen til at registreringsnummeret inneholder DB10 må være nettopp på grunn av produktplasseringen fra Aston Martin.

Tilbake i togkupeen responderer Bond på det Madeleine sier: «I never stop to think about it». Hopla….vi er i Mexico igjen, og et stunt som skal være umulig å gjøre med helikopter, blir gjort. Men det er ikke Bond som er bak spakene kan det se ut som, for han slåss naturligvis med noen om kontrollen over
Ben Whishaw spiller igjen Q (Major Boothroyd). I SPECTRE har han også hackeproblemer. © EON Productions Limited/Danjaq LLC/Metro-Goldwyn-Mayer/Sony Pictures Entertainment
helikopterert.

Bisettelsen vi tidligere har sett fra teaseren er tilbake. Men hvem har dødd? Ut fra teaseren å dømme kan det mulig være mannen til Lucia Sciarra (Monica Bellucci), Marco. Og her ser det ut til at Bond er i ferd med å treffe nevnte Oberhauser. Men er dette før eller etter det ovennevnte møtet? Trolig før, men vi får vente å se.

Temperaturen stiger ytterligere mot slutten av traileren. Med i underkant av 30 sekunder igjen hører vi stemmen til Franz Oberhauser som sier: «It was me James … » samtidig som vi ser Bond i flyet krasje inn i bilen Madeleine sitter i. En person faller også ned fra galleriet der Bond stod når han oppdaget Oberhauser. Er dette en Bond kaster i døden i det han flykter?

Mexico igjen, og Bond løper på jakt etter en mann før vi raskt ledes inn i biljakten fra S.P.E.C.T.R.E. møtet, og Bond flerrer taket av en Alfa Romeo 166 i det han hopper over den. Og hvordan klarer han det? En annen knapp fra Q kanskje? Artig med tanke på hva Q sa i Skyfall om at de ikke driver med eksploderende kulepenner lenger.

Tilbake i en høyteknologisk bygning som kan se ut som et hovedkvarter for SPECTRE ser vi Bond bli slått i benet med en batong slik at han faller mot gulvet. I bakgrunnen står Oberhauser med det som ser ut som en fjernkontroll eller lignende.

Og herlig er det å se han kledd i en You Only Live Twice møter Blofeld-inspirert bekledning. Mye lik den Dr. No, Carl Stromberg og også Kamal Hahn hadde på seg i sin tid. Oberhauser fortsetter «… the author of all your pain». Bond sittende på kne, ser ikke spesielt fornøyd ut.

Men så…wow…M tilbake i action. Vi ser M i skikkelse av Ralph Fiennes slåss mot Max Denbigh (Andrew Scott), som vi ser nærbilde av i neste scene. Fra det vi vet er det nemlig et råttent eple i kurven. Max Denbigh er sjefen for National Security. Denbigh er kritisk til Bonds handlinger og mener MI6 har mistet sin relevans, heter det i beskrivelsen på 007.com.

Så ser vi M, en handlingens mann, med blod på pannen ute i gaten. Bond er tilbake, ikke på innsiden av helikopteret, men på utsiden og slåss mot mannen han tidligere løp etter på gaten.

Også litt kyssing må til mellom slagene, og det ser ut som om Madeleine er hans bytte i denne filmen. I tillegg til Lucia, da, som trolig er filmens klassiske «offerlam».

Hva gjelder datahacking kan nok Q og scenen hvor han sitter foran en dataskjerm med teksten «system shut down» tyde på at noen har infiltrert datasystemet til den britiske etterretningstjenesten.

Et siste hopp med den nye Aston Martin for denne gang, før Bond kommer brakende ut gjennom veggen på en låve i det som en gang var et fly.

Bond – sammen med Swann ombord – avslutter traileren med en scene på en båt som nok er filmet på River Thames i London.

Fikk vi noen svar etter å ha sett traileren, eller sitter vi igjen med spørsmål?

Antagelig litt av begge deler. Det store spørsmålet alle har stilt seg og jeg vil tro fortsatt føler er ubesvart, er om Franz Oberhauser er Ernst Stavro Blofeld. Rykter skal ha det til at Christopher Waltz har skrevet kontrakt på tre filmer. Men igjen er dette rykter. Tittelmelodien fra On Her Majesty’s Secret Service
Friend or foe? Selv om Max Denbigh (spilt av Andrew Scott ) leder National Security, tyder de få glimtene i SPECTRE-traileren på at han er et råtten eple i den britiske adminstrasjonen. © EON Productions Limited/Danjaq LLC/Metro-Goldwyn-Maye
gir nødvendigvis heller ingen svar på dette spørsmålet. Svaret får vi og vil vi nok ikke ha, før vi ser filmen.

Selv tenker jeg at traileren kunne vært kortet ned 30 sekunder og strammet opp litt mer. Men det de åpenbart prøver hardt med all krysskuttingen er å forvirre oss.

Noe av det jeg la mest merke til var scenen med Ralph Fiennes og Andrew Scott. Så her har vi altså ikke bare Mr. Hinx og Oberhauser som skurker, men også Denbigh. Tre skurker i en og samme film!

Ser vi for oss en film med godt over to timer spilletid? Jeg vil tro det.

Scenografien i Spectre lover godt. Noe av det vi ser er fullt på høyde med Ken Adam, men det er en annen kunstner som får bildene til å fremstå som meget flotte. Og det er fotograf Hoyte van Hoytema. Blir det en Oscar-statuett for foto på denne? Det lover i hvert fall meget godt.

I alle tilfelle er det bare å fortsatt smøre seg med tålmodighet til premieren 6. november 2015.

Se trailer og teasertrailer nedenfor!

Les mer om SPECTRE i vår indeksoppføring her.

SPECTRE har verdenspremiere 06.11.2015, mens premieren i Storbritannia finner sted 26.10.2015. Følg nyhetene om filmen her på JAMESBOND.no.



Lars Johnsrud / 23.07.2015