Fredag 29. mars 2024 kl. 11.33

Slik var James Bond Filmfestival
Anders Frejdh (nederst tll høyre) sammen med sine 13 hedersgjester under James Bond-helgen i Stockholm 19.–21. september. Foto: Cawa Media. © 2014 From Sweden with Love (http://jamesbond007.se/). All rights reserved.


Vi har slått av en prat med det som må være en av Nordens mest entusiastiske Bond-fans, Anders Frejdh, etter hans storslagne jubileumsarrangement i Stockholm.

19. til 21. september, for å markere nettsidens From Sweden With Loves tiårsjubileum og hylle svenskenes bidrag i filmserien, ble arrangementet gjennomført i Solidaritet
Arrangør Anders Frejdh holdt en auksjon med dette bildet fra Diamonds Are Forever, signert av fotografen, Terry O'Neill. Vinnerbudet var på 7.000 SEK, som i sin helhet ble donert UNICEF. Foto: Cawa Media. © 2014 From Sweden with Love (http://jam
Arena i Stockholm og i Filmhuset på Gärdet.

I løpet av denne helgen kunne gjestene se Bond-filmer digitalt på kino i 4K. Disse var On Her Majesty's Secret Service (1969), The Man With The Golden Gun (1974), Moonraker (1979), Octopussy (1983), A View To A Kill (1985), The Living Daylights (1987) og Licence To Kill (1989).

Det var en lang rekke gjester, herunder ´Robert Davi, skuespilleren og artisten som spilte sjefsskurken Franz Sanchez i Licence to Kill (1989), de to svenske skuespillerne Mary Stavin (Octopussy, 1983) og A View To A Kill, 1985) og Kristina Wayborn (Octopussy, 1983), og regissør John Glen, som laget alle Bond-filmene på 80-tallet. Det har aldri tidligere vært samlet så mange Bond-kjendiser i Norden, i alt 13 stykker.

Anders Frejdh forteller at fasiten ble at det var i snitt 100 personer på visningene av filmene og ca 200 personer på gallamiddagen. Det kostet 2.400 svenske kroner om man ville se alle filmene og være med på gallamiddagen.

– Ble det mye igjen til UNICEF?

– Det ble bare noen tusenlapper til overs, da ulykkelige omstendigheter med gallaen på Solidaritet Arena skapte unødig stress og knuste alle planer om et større overskudd. Selv om jeg meddelte dem en hel uke før arrangementet at vi «bare» ble 200 personer, krevde de meg for 250 stykker á 800 svenske kroner, samtidig som de sa nei til et tilbud
John Glen, regissør av alle Bond-filmene fra 80-tallet, ble intervjuet av norske Morten Steingrimsen. Foto: Cawa Media. © 2014 From Sweden with Love (http://jamesbond007.se/). All rights reserved.
fra en spor. De ga blaffen i hele veldedighetsaspektet og så på det hele som en ren forretningstransaksjon til fordel for dem selv, sier Anders. Og legger til at selve gallaen var en suksess, hvor alle virket veldig fornøyde.

– Hvordan føltes det for deg når arrangementet var over?

– Jeg var lettet over at alt gikk bra selv om det var mye å holde orden på som eneansvarlig for hele helgen og med alle VIP-gjestene. Etterpå kjentes det likevel som den lange reisen med mange nye erfaringer om både mennesker og denne slags arrangement, var verdt hvert eneste minutt. Selv om jeg en viss tomhet senket seg over meg over at alt gikk så raskt unna og var over på noen dager. Den enormt fine tilbakemeldingene fra både gjester og besøkende fikk meg til raskt å begynne å tenke på et nytt arrangement en gang i fremtiden.

– Hvordan holder du på Bond-interessen etter alle disse årene, går du aldri lei?

– Det er klart man blir litt lei inne i mellom, spesielt rett etter filmpremierer og alt som da gjentas i mediene. Selv ukene før en film starter innspillingen synes jeg selv er helt uninteressante, med alle ryktene som florerer. Skal jeg være helt ærlig synes jeg årene mellom filmene er den beste tiden da man virkelig kan gjøre hva man vil med interessen for Bond. Jeg samler heller ikke på det nivået jeg pleide å gjøre, så for meg er det i stedet reiser og andre type opplevelser som gjør at jeg fortsetter med å holde hobbyen levende. Å arrangere et Bond-event var også veldig moro med tanke på at jeg deretter kunne gi noe tilbake til alle de fine kontaktene jeg har fått i Bond-verdenen gjennom årenes løp.

Frejdh brukte seks måneder på å planlegge og organisere arrangemengtet, og sier han ikke tjente en krone på det hele.

På Anders' Facebook-side strummer det på med gode tilbakemeldinger. Her er noen av disse:

”Att få se några av de äldre och så ikoniska filmerna på bio var väldigt speciellt för min del. Man har sett dem så många, otaliga gånger på DVD att det inte känns så kul längre. Men på stor duk var det verkligen något helt nytt! Framförallt OHMSS var som en dröm i uppfyllelse, jag har önskat detta i åratal. Det fotot och den musiken, det är bara på biograf filmen verkligen görs rätta. Jag hade faktiskt, på riktigt, gåshud under titelsekvensen. Så snygg, och vilken musik!

Men den film som faktiskt såg helt fantastisk ut i högupplöst 4K var Moonraker. Vilken makalös och sprakande färgpalett! Det må kanske inte vara min favorit-film, men det var en fest för ögonen att se den i 4K.

Om jag tyckte att filmvisningarna räckte för att göra mig nöjd, så var det ju onekligen “pricken över i” att dessutom få träffa några riktiga Bondlegendarer och höra dem prata på de efterföljande “Q&A”. Verkligen en enorm eloge att du, Anders, lyckades få hit så många kändisar från Bond-serien. Att t.ex. fått signeringar av John Glen och en liten pratstund med Robert Davi, det är stort för ett Bondfan från Sverige. Vi som vanligtvis är så långt bort från alla kändisar och events, hade det helt plötsligt bara runt knuten. Vilken lyx!

Stort tack Anders!”

“Best happening of the year. Well-organized. Nice people, friendly Bond stars, Warm feeling!

Also it was great to see "Fellow Agents" around the world.

We liked that we could support Unicef, and get photos and autographs, and the Gala was just super!

Anders, great job!”

”Hej Anders - Vill bara tacka dig för en mycket trevlig helg. Allt var mycket trevligt. Var det något som var synd så kanske det var det låga deltagandet men det var ju omöjligt för dig att lösa.

För mig var det magiskt att se filmerna på stor duk och att direkt efter få ställa frågor till rätt personer var riktigt kul.

Att dessutom lära känna flera av dina Bondvänner var riktigt trevligt.”

"Som norsk fan ble jeg veldig godt tatt imot i Sverge og følte meg veldig velkommen på arrangementet. Jeg satte veldig stor pris på møtene mellom Bond-fansen og gjestene. Jeg storkoste meg i Stockholm."

“Today it's exactly two weeks since FSWL's Bond-weekend in Stockholm started. People (including myself) still talks about it daily. Expectations were high and everything was delivered in excess. My wife and I had such a great time watching our favorite movies on the big screen, meeting the people behind them, and getting to know new friends from all over the world. Anders, thank you for making this dream come true! We are many to be grateful. This weekend will always be remembered.”

“A wonderful weekend with old and new friends, lots of lovely stories and wonderful memories to remember!”

Les hans egen rapport om arrangementet hos JAMESBOND007.se

JAMESBOND.no-redaksjonen ble invitert til arrangementet, men grunnet flytting av kontorlokaler akkurat den aktuelle helgen var vi forhindret fra å reise.

JB / 16.10.2014