Lørdag 20. april 2024 kl. 0.5

Bond 25 kan bli innspilt i Norge
Daniel Craig som James Bond i Casino Royale (2006).


Agent 007 gjør som Ethan Hunt og ser til vestlandet.

Tirsdag 4. desember 2018 kunne Bergens Tidende som første norske avis fortelle at den norske insentivordningen har mottatt elleve søknader. Blant dem er det et prosjekt med den hemmelighetsfulle tittelen B25.

Filmstøtte-ordningen via Norsk filminstitutt gir 25 prosent utgiftsrefusjon for internasjonale filminnspillinger i Norge. Søknadsfristen for årets insentivordning gikk ut 27. november. Ordningen er nå utvidet med 25 millioner til 75 millioner kroner.

Vi Bond-fans skjønner likevel raskt, med en slik tittel, at det kan bety at vår kjære helt i smoking kan komme til å spille inn scener til Bond 25 (2020) i Norge. Det har også Oslos filmkommisjonær Adrian Mitchell skjønt.

«Jeg kan bekrefte at vi har vært i kontakt med representanter for den kommende James Bond-filmen, og at de ønsker å gjøre opptak i Norge», sier Mitchell til Dagsavisen.

Sammenlignet med vårt naboland, som har fem Bond-piker og en småskurk i filmene, er Norges bidrag mer beskjedne.

Julie Ege hadde i sin tid rollen uten replikker som «The Scandinavian Girl» i On Her Majesty´s Secret Service (1969), og våre egne popikoner i a-ha hadde den berømte tittelmelodien til The Living Daylights (1987).

Som innspillingssted har Norge også noen få bidrag. Én kort scene ble filmet til You Only Live Twice (1967) på Mågerø like utenfor Tjøme i Vestfold, og bakgrunnscener til den utskjelte CGI-scenen med flodbølgen i Die Another Day (2002) ble spilt inn på Svalbard.

Dersom store viktige scener med Daniel Craig og eventuelt andre hovedrolleinnehavere spilles inn i Norge, vil undertegnede påstå at det er enormt betydningsfullt for Norge og norsk filmindustri.

Barbara Broccoli og Lars Johnsrud i Frognerparken i Oslo anno 2008. Foto: Barbara Broccolis livvakt.

Lars Johnsrud i JAMESBOND.no-redaksjonen pratet i 2008 med selveste Barbara Broccoli, som er en av de to produsentene i EON productions, og datter av den legendariske Albert R. Cubby Broccoli.

Johnsrud spurte henne da om ideen Bond-produsentene i sin tid hadde til The Spy Who Loved Me (1977).

For de som ikke kjenner historien, var ideen at skurkens hovedkvarter skulle være i en hule innerst i en norsk fjord.

Superfan Johnsrud spurte Broccoli videre om de ville filme i Norge noen gang. Svarene var positive, men som vi vet, har ikke Bond vært på norsk jord siden 2002.

Her forteller Lars Johnsrud mer om da han i august 2008 traff Barbara Boccoli i forbindelse med lanseringen av Quantum of Solace. Hun var i Oslo og han fikk 20 minutter med henne i Vigelandsparken.

– Noe av det vi snakket om var Norge. Jeg sa at jeg hadde et håp om at Norge kan bli skrevet inn i historien og at de filmer her. Hun bekreftet at dette er noe de har diskutert. Og da refererte hun til sin stebror Michael G. Wilson. Hun fortalte videre at dette nok vil skje i fremtiden. Og nå, ti år senere, har Bond-produsentene altså levert inn en søknad om å få filme i Norge. Dette er en gledens dag for fansen og selvsagt for turistnæringen. Jeg vil tippe at Mission: Impossible – Fallout har hatt innflytelse. Den ble jo filmet i Norge. Om det blir det samme med Bond 25, at den kun filmes her og ikke at historien blir lagt til Norge gjenstår å se. Men dette er virkelig positive nyheter – uansett. Og vi kan jo håpe at vi får Daniel Craig og flere andre hit på en premiere hvis det skulle skje.

Ved en eventuell innspilling her til lands åpner det kanskje også opp muligheten for at norske skuespillere får roller i filmen.

De to norske skuespillerinnene Synnøve Macody Lund og Ingrid Bolsø Berdal var sågar aktuelle og på audition til SPECTRE (2015), da filmskaperne var på jakt etter en skandinavisk Bond-pike (igjen!).

Joakim Rekaa / 04.12.2018 Sist oppdatert: 05.12.18 kl. 14:08